5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolițiștii care l-au lăsat liber pe șoferul drogat erau detașați pe litoral

Polițiștii care l-au lăsat liber pe șoferul drogat erau detașați pe litoral

Polițiștii care l-au lăsat liber pe șoferul drogat înainte ca acesta să comită carnagiul de la 2 Mai era detașați pe litoral. Este o practică a Poliției Române care permite ca, în fiecare vară, mai mulți agenți din țară ”să petreacă o vacanță reușită” la mare.

Agenții de poliție care l-au oprit de două ori pe șoferul drogat Vlad Pascu și l-au lăsat apoi să plece nestingherit, pentru a comite apoi accidentul de la 2 Mai, în care a ucis doi tineri, erau polițiști din țară detașați pe litoral, a declarat Marin Alexandru, fost procuror șef al Constanței, în prezent profesor universitar la Universitatea Ovidius, pentru Replica de Constanța.

Poliția Română detașează în fiecare vară sute de polițiști din toată țara pe litoral

Poliția Română detașează în fiecare vară câteva sute de polițiști din toată țara pe litoral, pentru a-i ajuta pe colegii din Constanța la păstrarea ordinii și liniștii publice în timpul sezonului estival.

”Până la numirea mea în funcție exista practica detașării din țară a unor procurori pentru a oferi sprijin parchetelor constănțene în cercetarea faptelor penale comise de peroanele care soseau pe litoralul romanesc.

Am constatat atunci că procurorii aceștia, de obicei tineri, foloseau acest prilej pentru a petrece o vacanță reușită și nu manifestau mare interes scopului pentru care au fost detașați. De aceea m-am opus detașării în următorii ani a altor procurori în asemenea condiții.

Mă tem că și în cazul structurilor de poliție se întâmplă la fel. Spun acesta deoarece înțeleg că verificarea în trafic a tânărului drogat s-a realizat de lucrători de poliție detașați. De aceea, lipsa de vigilență sau poate de competență nu cred că se datorează neapărat conducerii Inspectoratului de Poliție Constanța”, a declarat fostul procuror general al Dobrogrei.

Modul de selecție al polițiștilor detașați pe litoral, subiectul unor ample dezbateri

Modul de selecție al polițiștilor detașați pe litoral a fost, de altfel, subiectul unor ample dezbateri în special interne ale MAI. Numeroase voci au susținut mereu că aceștia vin în misiunea de pe litoral ca într-o vacanță. Acest aspect este remarcat acum și de un fost procuror șef, care cunoaște foarte bine situația, chiar din interior.

Marian Alexandru observă însă și o altă cauză a incompetenței polițiștilor, care a dus la episoade precum tragedia de la 2 Mai.

”Pe de altă parte, cred că demonizarea polițiștilor, lipsa de respect pentru profesia lor ori angajări masive din surse externe a condus la situația în care tinerii absolvenți de liceu nu se mai îndreaptă către unitățile de învățământ specializate în pregătirea polițiștilor”, a mai declarat fostul procuror șef al secției Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Fostul magistrat consideră că și autorul cumplitului accident reprezintă o consecință a sistemului defect judiciar, populat acum de procurori ”ignoranți sau iresponsabili”, complici ai infractorilor- totul în completarea peisajului din poliție sus menționat, plin de agenți incompetenți, conform stirileprotv.ro.

„Există complicități în interiorul sistemului judiciar cu infractorii“

”Cât privește împrejurarea că tânărul care a produs accidentul mortal era drogat, aceasta este cu adevărat o consecință a sistemului judiciar. Recent, am citit o știre din care rezultă că un reprezentant al unei autorități cu atribuțiuni în combaterea traficului de droguri a fost arestat tocmai pentru trafic de droguri. 

Aceasta înseamnă că există complicități în interiorul sistemului judiciar cu infractorii ori cei care au atribuțiuni sunt ignoranți sau iresponsabili. Pentru cercetarea infracțiunilor de trafic de droguri s-a creat structura de parchet DIICOT.

Aceasta coordonează polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor de crimă organizată. Din păcate, sfera de competențe judiciare pentru aceste structuri s-a lărgit mult prea mult, astfel că nu și-au mai îndeplinit menirea pentru care au fost create. De aceea cred că se impun măsuri legislative care să organizeze mai bine aceste structuri  și atribuirea unor competențe clare în scopul controlării fenomenului care a luat amploare de trafic de droguri”, a mai spus Marian Alexandru.

Corpul de control al ministrului de Interne a ajuns la Constanța

Corpul de control al ministrului de Interne a ajuns la Constanța și verifică felul care în polițiștii au tratat cazul lui Vlad Pascu, înainte ca tânărul să-i omoare pe Roberta și Sebastian.

Cele două echipaje de poliție care l-au verificat în trafic l-au lăsat să conducă în continuare, deși mașina lui nu avea o asigurare obligatorie valabilă şi, mai grav, în momentul în care i-au găsit substanțe cu efect sedativ în mașină, nu l-au dus la spital să îl testeze pentru consum de droguri, după ce nu au găsit un drugtest. Ar fi putut chiar să îi rețină permisul de conducere, pentru câteva ore.

Marți, DIICOT a comunicat că Vlad Pascu a mai fost cercetat de două ori, pentru deținere de droguri pentru consum. Prima dată, când avea doar 13 ani. 

Citeşte şi: 16 morți și 36 de răniți, după ce un autobuz a intrat într-un camion în Mexic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS