2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeatrul Colibri şi TRADEM, în pericol de comasare?

Teatrul Colibri şi TRADEM, în pericol de comasare?

În plină efervescenţă a evenimentelor estivale organizate de Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri (Festivalul Puppets Occupy Street) şi Casa de Cultură Traian Demetrescu (SummerFest, Urban Movie, Urban Poetry), ameninţarea Ordonanţei de Urgenţă a lui Marcel Ciolacu aruncă o umbră îngrijorătoare asupra viitorului instituţiilor de cultură craiovene. Acestea riscă să fie comasate, dacă proiectul actului normativ rămâne în forma propusă.

Managerii unor instituţii de cultură din întreaga ţară au înaintat chiar un memoriu către Ministerul Culturii, Guvernul României şi preşedintele Klaus Iohannis, cerând ca instituţiile de cultură să fie exceptate de la măsurile care ar pune cruce pe activitatea acestora. Printre semnatari se numără şi Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Naţional din Craiova, şi Geo Dinescu, managerul Teatrului Colibri.

O petiţie intitulată „Opriţi distrugerea culturii” a fost semnată, până în prezent, de peste 46.000 de oameni.
Proiectul de Ordonanţă care propune măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice loveşte cultura în moalele capului, punând în pericol existenţa mai multor teatre şi instituţii din ţară. Conform acesteia, instituţiile care au mai puţin de 50 de angajaţi ar urma să fie comasate, desfiinţate sau reorganizate. O altă problemă o ridică prevederea conform căreia „cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar 67: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”. Acest lucru, semnalează artiştii din toată ţara, înseamnă, practic, faliment.

Teatrul Colibri, singurul teatru pentru copii din Oltenia, în pericol

Teatrul Colibri este una dintre instituţiile expuse riscului de a fi comasate, desfiinţate sau reorganizate, conform textului proiectului OUG. Managerul teatrului de păpuşi din Craiova spune că semnele sunt îngrijorătoare, însă nimeni nu poate spune nimic clar până nu apar noi informaţii.

„Dacă lucrurile rămân aşa cum au fost anunţate, ar însemna că toate instituţiile sub 50 de angajaţi s-ar comasa. Aici intră biblioteci, teatre, case de cultură… Noi avem 33 de posturi, dintre care trei au fost aprobate în urmă cu câteva luni, dar nu sunt momentan bugetate. Un post pentru actor debutant, unul de maşinist şi unul pentru referent producţie. Noi nu avem şefi de departamente, există decât managerul şi contabilul şef. Suntem cu toţii în pericol. Şi suntem, totuşi, singurul teatru pentru copii din Oltenia… Aceeaşi situaţie este şi la Alba Iulia. Aşteptăm cu toţii ordonanţa, normele de aplicare, să vedem ce se va implementa, de când şi cum”, a declarat, pentru GdS, Geo Dinescu.

„Există şi acea prevedere de 7,5% buget pentru activităţi…. Acest lucru înseamnă, concret, moarte clinică. În cazul acesta, vom cere singuri să ne comasăm. Nu ai cum să funcţionezi. Gândiţi-vă că o factură la termoficare pe timp de iarnă pentru teatru a fost anul trecut de 38.000 lei”, a adăugat managerul Teatrului Colibri.

Managerul TRADEM: „Încă sper la o poziţie care să permită comunităţii să îşi dezvolte viaţa culturală”

Şi Casa de Cultură Traian Demetrescu (TRADEM) se află în aceeaşi situaţie.

„Organigrama instituției este mult sub pragul pe care îl propune draftul de ordonanță apărut în presă și în mediul online, ceea ce, așa cum prevede același text ar presupune o comasare cu alte instituții de cultură din oraș aflate în aceeași situație, cu diferența că legea de funcționare a Tradem este legea așezământului cultural și nu cea a instituțiilor de spectacole și concerte, ceea ce din punct de vedere administrativ, dar și din punctul de vedere al desfășurării proiectelor, în forma lor actuală, pentru fiecare din proiectele instituțiilor devine dificil. În același timp, legislația actuală prevede deținerea de resurse proprii suficiente pentru exercitarea atribuțiilor fiecărei instituții în parte. Iar în acest moment din ceea ce citim, se pune în discuție și afectarea bugetelor acestor instituții”, a transmis Laurenţiu Tudor, managerul TRADEM.

„Ceea ce ne dorim la Tradem este să putem în continuare să facilităm accesul la cultură cât mai multor persoane, nu la fel, ci mai bine decât până acum. Nu știu în ce măsură comasare, cu atât mai puțin desființarea contribuie la target-ul nostru și încă sper la o poziție care să permită comunității să își dezvolte viața culturală și spirituală, fără impedimente, ci facilitată de instituții de cultură care produc rezultate vizibile chiar și în ciuda unor organigrame subdimensionate”, a precizat Laurenţiu Tudor.

Impact dezastruos asupra culturii

Oamenii de cultură spun că OUG ar avea „un impact dezastruos asupra sectorului cultural”: „Cu privire la ORDONANȚA DE URGENȚĂ care propune unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023, semnatarii memoriului, manageri de instituții publice și reprezentanți ai UNITER, doresc să își exprime îngrijorarea față de modul în care instituțiile de cultură vor putea sau nu să își mai desfășoare activitatea din toamna anului 2023”, se arată în memoriu.

Ce spune textul OUG

Concret, conform propunerii, începând cu data de 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților publice centrale/județene sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc mai multe condiții cumulative. Au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice; Activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar. Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute se pot comasa/desființa/reorganiza/fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare.

Prin comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer a activității către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative: o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție; şi o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

„Concret, înseamnă desfiinţarea unei treimi din instituţiile de cultură la nivel naţional”

Majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate, așa cum descrie Ordonanța, similară cu teatrele dramatice din oraș aparținând de multe ori de
același finanțator. În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator dar își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale. Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național, consideră semnatarii memoriului.

În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de autorităţile locale pentru cultură, recreere, religie şi sport, care nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent, artiştii spun că acest lucru „înseamnă concret reducerea bugetului majorității teatrelor din provincie cu 50%. Doar ponderea salariilor din bugetul unui teatru e în medie de 80%. Înjumătățirea efectivă a bugetului înseamnă faliment.”

Citeşte şi: Programul complet al ediţiei 2023 Puppets Occupy Street

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS