Bucăţi care par să provină dintr-o dronă militară de atac, folosită de ruşi pentru a lovi porturile ucrainene de la Dunăre, au fost descoperite şi pe teritoriul României.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării, care precizează că NU s-au găsit şi urmele unei explozii.
Forţele navale romane au găsit resturile între Ceatalchioi şi Plauru, la 70-80 de metri de apă, exact în zona în care Dunărea face un cot, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.
Se întâmpla ieri, la ora 18, la circa o oră şi jumătate după ce la Cincu, Preşedintele României anunţase categoric că nicio dronă sau bucată de dronă, folosită de ruşi n-a căzut pe teritoriul nostru.
După ce au descoperit resturile, ministrul apărării l-a informat pe preşedinte despre acest lucru. Miercuri, ministrul Tilvăr s-a dus personal în zonă şi a anunţat că nu crede că se poate vorbi de un atac şi că trebuie făcută diferenţa dintre un act de agresiune şi un incident nefericit, neplăcut.
Locul unde au fost găsite bucăţile e la o aruncătură de băţ de portul ucrainean Izmail. Aici, Rusia bombardează constant depozitele de cereale.
Armata română urmează să analizeze în laborator rămăşiţele
Armata română urmează să analizeze în laborator rămăşiţele, pentru a stabili provenienţa, tipul de armă şi când au căzut resturile la noi.
Ministerul ucrainean de externe a fost cel care a anunţat, luni dimineaţa, că o dronă de fabricaţie iraniană Shahed, aruncată în luptă de ruşi, a căzut şi a explodat în România.
O zi mai târziu, experţi în geolocație au confirmat, pe baza filmelor şi pozelor, că cel mai probabil drona a fost lovită de anti-aeriana Ucrainei şi a căzut, în flăcări, pe teritoriul românesc, după care, în urma cercetărilor făcute la faţa locului, militarii români au găsit resturile.
Miercuri după-amiază, preşedintele a anunţat că dacă se confirmă că resturile aparţin unei drone lansate de ruşi, această situaţie ar fi inadmisibilă. De asemenea, reprezenta o violare a integrității şi suveranităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.
Citeşte şi: Spitalul de la Leamna se modernizează cu 50 de milioane de lei