Din 2020 până la începutul verii 2023, numărul cetățenilor străini din afara UE care au primit drept de ședere în România a crescut cu peste 55%, arată informațiile furnizate de Inspectoratul General de Imigrație pentru G4Media.ro. În aceeași perioadă analizată, numărul celor care au venit în România să muncească a crescut de 2,5 ori. Cifrele coincid cu adâncirea crizei forței de muncă din țara noastră. Datele arată că România a depășit numărul de angajați străini pe care și l-a propus în 2022. Cu toate acestea, există o nevoie și mai mare de lucrători din afara țării, conform solicitărilor depuse de angajatorii români.
De unde provin cetățenii străini care au ajuns în România
Comparativ cu perioada 2013-2018, principalele țări de proveniență ale migranților sunt cu totul altele. Azi, din totalul de peste 130.000 de permise de ședere (peste 50% pentru angajare), cele mai multe au fost emise pentru migranți din Nepal, Sri Lanka, India și Bangladesh și au intrat în top 10 și cetățenii din Tadjikistan sau Pakistan.
În urmă cu un deceniu, în 2013, erau emise puțin peste 11.000 de permise de ședere în România, iar migranții erau preponderent cetățeni din Moldova, Turcia, China, SUA, Israel, Tunisia sau Serbia.
Citește mai mult aici.
Citește și: RAT-ul intră cu autobuzele în zona metropolitană de luni