-1.3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎn România se implementează sistemul garanție-returnare. Cum va funcționa 

În România se implementează sistemul garanție-returnare. Cum va funcționa 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că începând cu data de 30 noiembrie sistemul garanție-returnare va fi implementat în România. Românii vor plăti cu 50 de bani în plus pentru băuturile între 100 de ml și 3 litri. La returnarea ambalajului la orice punct de colectare vor primi banii înapoi.

„Este un proiect în legătură cu care, din păcate, deşi exista legislaţie care obliga înfiinţarea sistemului încă din anul 2018, mare lucru nu s-a făcut. E un proiect pe care l-am pornit de la zero, un proiect nou 100% şi un proiect care va începe pe 30 noiembrie anul acesta.

Sistemul garanţie-returnare va fi pentru orice ambalaj de băuturi între 100 de ml şi 3 litri, care va face parte din sistem. Adică, pentru care un cetăţean va plăti atunci când achiziţionează de la un magazin o astfel băutură, va plăti şi garanţia. Dacă o sticlă cu apă costă 3 lei, el va plăti 3 lei şi garanţia de 50 de bani pe care o recuperează imediat ce returnează la orice punct de colectare bidonul respectiv.

Dacă discutăm despre recipiente vechi, recipiente care n-au făcut parte din sistemul garanţie-returnare şi pentru care nu a plătit nimeni nicio astfel de garanţie. E un sistem foarte simplu în legătură cu care sunt optimist că românii vor avea un grad mare de conformare pentru că toţi românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură şi încrederea mea şi speranţa mea este aceea că ei vor înţelege că e un lucru pe care îl facem, până la urmă, pentru a trăi noi înşine într-un mediu mai sănătos”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit stiripesurse.ro.

Cum funcționează sistemul garanție-returnare

La achiziția unei băuturi, consumatorul va plăti, pe lângă prețul produsului, o garanție pe care o va revendica în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deșeul de ambalaj capătă valoare și este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.

Comercianții au următoarele obligații:

  • să asigure până la data lansării programului (noiembrie 2023) infrastructura de preluare (manuală sau automată), oferindu-le consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele post-consum;
  • să organizeze punctele de returnare în cadrul structurii de vânzare sau în vecinătatea acesteia (la o distanță de max. 150 m);
  • să perceapă și să ramburseze garanția aferentă ambalajelor returnate prin sistemul SGR;
  • să indice valoarea garanției ambalajului returnabil separat față de prețul produsului, atât la raft cât și pe bonurile / facturile emise (e.g. se va indica separat că prețul sticlei de apă este de 2 RON, iar garanția SGR 0,5 RON);
  • să țină evidența tuturor produselor comercializate care fac obiectul SGR, respectiv a ambalajelor returnate prin intermediul structurilor de vânzare precum și a garanțiilor aferente.
  • să protejeze ambalajele returnate de către consumatori până la predarea către administratorul SGR;
  • să asigure informarea consumatorilor cu privire la diferite aspecte: produsele care fac obiectul SGR, condițiile și modul de returnare a garanției, programul și locația punctului de colectare a ambalajelor;
  • să nu comercializeze produse neînregistrate în SGR.

Citeşte şi: 10.000 de persoane, date dispărute în urma inundațiilor din Libia 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS