Cele mai multe locuri de muncă au fost create de Ford Otosan, care a făcut angajări pentru a pregăti producția primului vehicul comercial electric, care va intra în curând în producție. În restul domeniilor economice în care s-au creat locuri de muncă, firmele doljene au ca angajaţi … mulți străini.
În județul în care numărul de asistați social se menține pe unul dintre locurile fruntașe pe țară, firmele care creează locuri de muncă apelează, în continuare, la străini.
Numărul de angajați cu normă întreagă a crescut în Dolj, pe primele opt luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, angajatorii găsesc cu greu angajați locali. Lipsa forței de muncă locale rămâne o problemă.
La începutul lunii septembrie existau 152.797 de angajați cu normă întreagă în Dolj, conform datelor furnizate de ITM Dolj. Numărul de salariați este în creștere cu 3.020 de persoane, față de aceeași perioadă a anului trecut. La începutul lunii septembrie 2022 existau în Dolj 149.777 de angajați cu normă întreagă, conform ITM Dolj.
De asemenea, numărul de contracte cu timp parțial de lucru s-a menținut în 2023 aproape la același nivel cu anul 2022 în perioada analizată, adică până la începutul lunii septembrie. Anul trecut existau 27.603 contracte cu timp parțial de lucru. Anul acesta, până la începutul lui septembrie erau înregistrate 27.919 contracte part-time.
Mai mulți angajați noi în industria auto
Cel mai mare număr de locuri de muncă a fost înregistrat, anul acesta, în industria auto. Ford Otosan a angajat deja 1.100 de persoane. Conform companiei, au fost selectate 1.300 de persoane, pentru angajare. În această perioadă, producătorul auto din Craiova se află în plin proces de desfășurare a procedurilor de angajare.
Noii angajați vor fi implicați în procesul de producție a primului vehicul comercial electric, pe care Ford Otosan îl va produce la Craiova din 2024. Este vorba despre Ford e-Transit Courier.
La finele anului 2022, Ford Otosan România SRL mai avea 5.561 de angajați, conform bilanțului contabil publicat pe Ministerul Finanțelor, în scădere de la 5.893 de angajați în 2021. După ce se încheie procedura de angajare a tuturor celor 1300 de angajați noi, Ford Otosan își consolidează poziția de cel mai mare angajator din Dolj, din mediul privat.
Alte domenii care au creat locuri de muncă. Multe sunt ocupate de străini
Potrivit datelor pe care le deținem până în acest moment, anul acesta s-au făcut angajări masive în industrie, construcții, dar și în alte domenii. Și în sectorul serviciilor din Dolj s-au creat cele mai multe locuri de muncă. Au apărut mai mulți angajați, în special, în rândul firmelor de pază și protecție și în sectorul HoReCa.
Chiar dacă economia locală a arătat că are nevoie de forță de muncă nouă, firmele care au creat locuri de muncă nu au găsit ocupanți din rândul comunității locale. În majoritatea acestor domenii enumerate au fost angajați și muncitori străini, din afară spațiului UE.
GdS a scris recent, utilizând date furnizate de Serviciul de Imigrări al Județului Dolj că în 2023, până în iunie existau 950 de cereri privind eliberarea avizelor de muncă pentru cetățeni străini. În 2022, în Dolj fuseseră înregistrate, în total, 2.422 de solicitări de eliberare a avizelor de angjare pentru cetățeni non-UE.
CITEŞTE ŞI: (VIDEO) Dolj: „Fugărit“ de poliţişti, s-a răsturnat cu maşina în curbă