Climatul la nivel politic european a devenit din ce în ce mai tulbure de când Austria, împreună cu Țările de Jos, au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În ultima perioadă, la Bruxelles au sporit declarațiile de protest, amenințările cu acțiunile în justiție. Reacțiile României sunt din ce în ce mai vehemente, relatează presa austriacă. Mai precis, se consemnează că România ar fi blocat accesul a doi ofițeri austrieci la operațiunile desfășurate în cooperare cu NATO, scrie G4Media.
Chiar dacă nu e membră NATO, Austria ca stat neutru este reprezentat prin participarea la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de Alianță. Acest lucru se face printr-un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. România ca membră NATO s-a opus însă ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni. Țara noastră a cerut timp suplimentar pentru evaluarea lor.
Presa austriacă relatează că cei doi o militarii austrieci așteaptă de la începutul lunii august acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles. Ei nu pot participa la operațiunile NATO atâta timp cât nu au acceptul tuturor membrilor Alianței.
Ministerul Apărării din Austria a informat că cei doi militari și-ar fi primit deja misiunile. Unul ar trebui să participe în programul de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. Dar pentru că militarilor nu li s-a dat acces la birourile lor, sunt nevoiți să lucreze de acasă.
Ziarul Kurier: Este ”evident o răzbunare” pentru dreptul de veto al Austriei asupra aderării intenţionate a ţării la Schengen
Potrivit ziarului austriac Kurier, blocarea Austriei de către România în cadrul NATO este ”evident o răzbunare”. Asta din cauza dreptului de veto al Austriei asupra aderării intenţionate a ţării la Schengen.
”Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen. Afirmația a fost făcută în cotidienele austriece „Salzburger Nachrichten” și „Oberösterreichische Nachrichten” în edițiile lor de sâmbătă”, notează Kurier.
Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze această problemă. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată. „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”.
Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată de Turcia ani de zile
În cazul de față, Ministerul Federal al Apărării „a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Federale, Michael Bauer. De asemenea, sunt în strânsă legătură cu Ministerul de Externe și Cancelaria Federală.
Deși Austria nu este membră NATO, este ancorată în alianță prin „Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată de Turcia ani de zile începând din 2016. Contextul la acea vreme era vetoul austriac asupra negocierilor de aderare la UE ale Ankarei. În 2018, ministrul de externe de atunci Karin Kneissl (FPÖ) a reușit să determine Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că cooperarea dintre Austria și NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace va fi pe deplin posibilă.
Citește și: Dezvăluire șocantă: În apartamentele goale din China ar mai încăpea încă 1,4 miliarde de oameni