-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova face consultare publică pentru centrul de vechituri din Hanu Roşu

Primăria Craiova face consultare publică pentru centrul de vechituri din Hanu Roşu

Primăria îi întreabă pe craioveni dacă face în Hanu Roşu, zona din imediata vecinătate a depozitului de gunoi, un centru pentru vechituri. Drept urmare, proiectul se află pe site-ul primăriei pentru consultare publică. Craiovenii interesaţi pot trimite sugestii până la sfârşitul acestei luni.


În fapt, este vorba despre un CAV-centrul de colectare prin aport voluntar- unde craiovenii pot duce mobilă veche, obiecte sanitare uzate, anvelope, haine uzate, baterii, aparatură electrică şi electrocasnică, deşeurilor din demolări. Centrul se va face cu fonduri europene, ADI EcoDolj fiind solicitantul finanţării, iar Primăria Craiova beneficiarul. Aceasta din urmă a pus la dispoziţie terenul necesar centrului. În judet s-a aplicat pentru obţinerea fondurilor pentru 13 CAV-uri, ori de primării, ori de ADI ECODOLJ, cel mare dintre acestea urmând să fie în Craiova.
Un astfel de CAV costă 778.720 de euro, echivalentul a 3.830.914 de lei fărăTVA, din care numai dotările sunt în valoare 280.000 de euro, adică 1.377.460 de lei fără TVA.

„Sunt două categorii de centre cu aport voluntar, CAV- uri mici şi CAV- uri mari. Cel de la Craiova e CAV mare. ADI ECODOLJ este solicitant de finanțare, iar UAT Craiova este beneficiar al investiției. Terenul este pus la dispoziție de către Primaria Craiova, iar intrarea se va face dinspre Hanu Roşu. Acestea sunt spaţii în care cetăţenii se pot debarasa gratuit de anumite categorii de deşeuri”, a precizat pentru GdS Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

ADI vine cu proiectul, primăria cu terenul

CAV
CAV

Pentru amenajarea acestui centru, ADI EcoDolj cere primăriei un teren de 25.000 de mp pe strada Hanul Roşu lângă depozitul de gunoi. Asociaţia care se ocupă de gestionarea deşeurilor din judeţ şi Craiova vrea să deschidă un centru de colectare prin aport voluntar (CAV). Aici, craiovenii pot să arunce în mod gratuit mobila veche, haine uzate, obiecte sanitare, anvelope uzate, dar şi alete lucruri nefolositoare. Ulterior, unele dintre aceste lucruri vechi pot fi valorificate.
Populaţia va avea posibilitatea ca în viitorul apropiat să ducă aici şi ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray, materiale textile precum paturi, haine, cârpe, materiale plastice precum capace de WC, găleţi, electrice, electronice, electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini, deşeuri din construcţii şi demolări, cadavre de animale la un centru special. Cu alte cuvinte, cetăţeni pot scăpa mai uşor, dar şi gratuit de vechiturile din gospodării. Nu vor mai fi nevoiţi să le arunce pe ascuns, cu riscul de a fi depistaţi şi amendaţi, la platformele de gunoi sau să le înghesuie în tomberoane.

Duci mobila veche la CAV

Terenul în suprafață de 25.000 mp (2,5 ha), situat în Craiova, str. Hanul Roșu, nr.53, a fost deja dat în administrarea ADI în noiembrie 2022.


„PNRR-ul are linie de finanţare pentru aceste centre de colectare cu aport voluntar. Sunt centre în care cetăţenii se debarasează gratuit de anumite tipuri de deşeuri care nu intră peservicii de salubrizare, pe pubelă. Se face un centru mare pentru aglomerarea urbană, Craiova fiind unul dintre beneficiari. Şi se mai fac şi pentru celelalte localităţi din judeţi. Acestea sunt CAV-uri mici. Ghidurile de finanţare spun clar ce trebuie să duci şi cât să duci. ADI este solicitant eligibil şi deja am făcut demersurile necesare. Pentru CAV-urile mici am aplicat deja pentru Băileşti, Cârcea, Dăbuleni, Işalniţa este posibil să aplicăm şi pentru Filiaşi. Pe altă Axă, tot în PNRR aplicăm şi pentru Craiova. De exemplu, ai o mobilă veche o duci la acest centru şi costurile sunt susţinute de primării. Nu vrei să chemi operatorul să îţi ia mobila veche, frigiderul, textilele, caz în care plăteşti, duci la acest centru. Locaţia este separată de Depozitul de la Mofleni. Centrul va fi pe strada Hanul Roşu. Se primesc şi deşeuri din demolări, dar în cantităţi mai mici. Există un regulament pentru astfel de CAV-uri destinate populaţiei. Gestionarea centrului rămâne la latitudinea exclusivă a primăriilor. Ulterior, o parte din aceste materiale sunt valorificate. Această activitate a centrelor este o investiţie separată de centrele de sortare, centrele de compostare. este o infrastructură nouă cu scopul de a creşte gradul de colectare la nivel local”,a mai spus, Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS