8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles

Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles

“Aveam 14 ani atunci când România a aderat la UE. Îmi amintesc că am privit momentul la televizor și am conștientizat că ni se deschide o lume nouă în față “, spune Tana Foarfă. Tana este absolventă a Colegiului Național „Carol I” din Craiova şi, în prezent, locuieşte şi lucrează la Bruxelles, unde este directoarea ONG-ului pe afaceri europene Europuls – Centrul de Expertiză Europeană. Tânăra de 30 de ani a fost inclusă în Topul Forbes România „30 sub 30”, ediția 2023.

Craioveanca a primit prestigioasa nominalizare pentru realizările sale pe politici economice atât în România, cât și la Bruxelles. Într-un interviu acordat GdS, Tana povesteşte cum a ajuns din Craiova la Bruxelles, visând să participe la construirea unei Europe mai puternice, şi cum a reuşit să facă asta chiar în inima UE, la Parlamentul European.

GdS: Cum s-a născut pasiunea ta pentru ştiinţe politice?

Tana Foarfă: Aveam 14 ani atunci când România a aderat la UE. Îmi amintesc că am privit momentul la televizor și am conștientizat că ni se deschide o lume nouă în față, cu oportunități și inovație. Și privind instituțiile europene și realizând că acolo, în acele instituții, se creează aceste oportunități pentru un întreg continent, m-am gândit cum ar fi să ajung într-o zi să vizitez acele instituții, și să am șansa să învăț de la acești oameni care scriu istorie. Astfel, cu acest gând în minte, am pornit la 18 ani la studii în Belgia, unde obținut licența în științe politice la Université Libre de Bruxelles și am urmat un master în studii europene la KU Leuven.

GdS: Când ai devenit membră a echipei Europuls?

Tana Foarfă: Pe perioada studiilor, am realizat că mulți tineri din România nu au șansa de a afla mai multe despre modul în care deciziile de la UE au un impact asupra vieții noastre și cât de important este să ne informăm corect despre ceea ce se întâmplă la Bruxelles. Astfel încât mi-am dorit să ofer cumva din cunoștințele dobândite de mine către tineri care poate nu au reușit să le dobândească până acum.

Căutând oportunități să mă implic voluntar, am aflat despre Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, un ONG neafiliat politic fondat în Bruxelles de un grup de tineri români care își propuneau să informeze corect românii despre ceea ce se întâmplă la Bruxelles și despre impactul pe care îl are legislația europeană asupra vieții noastre de zi cu zi. M-am bucurat că am găsit oameni cu obiective atât de similare, astfel că m-am alăturat Europuls în 2016 și nu am mai plecat de atunci.

GdS: Ce a însemnat această experienţă pentru tine?

Tana Foarfă: Am crescut, m-am dezvoltat, am învățat enorm de la ceilalți voluntari cu care activam și mi-a plăcut atât de mult organizația încât mi-am dorit să mă implic cât mai mult. Astfel, crescând de la zi la zi, colegii mei mi-au oferit șansa de a deveni directoarea Europuls la doar 25 de ani, organizație pe care o conduc și în prezent. Sub mandatul meu, am coordonat 5 ediții de Forum EUROSFAT, și am avut onoarea ca, la ediția aniversară cu numărul 10 a Forumului EUROSFAT, să fim desemnați câștigători naționali ai premiului european Charlemagne pentru Tinerii Europeni, pentru eforturile îndelungate de promovare a valorilor europene.

Forumul EUROSFAT este organizat în totalitate de tineri. Ediția din 2021 a primit European Charlemagne Youth Prize pentru cel mai bun proiect de tineret care insuflă valori europene la nivel național.

GdS: Cum ai ajuns să lucrezi în Comisia Europeană?

Tana Foarfă: În paralel, ca orice tânăr(ă), după terminarea studiilor, am aplicat la mai multe job-uri, însă m-am înscris de asemenea și la concursul organizat recurent de Comisia Europeană pentru posturile de funcționari. Am dat examenul și l-am luat și astfel am reușit să primesc un contract de 6 ani în Comisia Europeană, ocupându-mă de politici de dezvoltare și formare de competențe.

Continuând în paralel voluntariatul la Europuls, m-am implicat alături de colegii mei în a încuraja tinerii să meargă la vot pentru alegerile europene din 2019, întrucât, indiferent de opțiunea lor, este esențial să își exercite acest drept de a-și desemna reprezentanții care iau decizii pentru viitorul lor la Bruxelles.

O dată cu noua legislatură, a venit și oportunitatea de a putea negocia politici publice pentru oameni direct din Parlamentul European, un mediu mai dinamic, mai activ și mai optim pentru învățare rapidă, mai ales pentru tineri.

Așa că m-am bucurat ca, începând din 2019, să pot lucra în Parlamentul European în calitate de consilieră pe politici economice, monetare și fiscale. Am avut onoarea de a reprezenta Parlamentul European la nivel tehnic în negocierile privind PNRR-urile tuturor celor 27 de state membre la nivel european, precum și în negocierile privind REPowerEU. Două instrumente financiare istorice ale UE, pe care le-am negociat sperând ca antreprenorii români să poată beneficia de ele cât mai mult.

Gds: Recent, ai fost nominalizată în topul Forbes Forbes România “30 sub 30”. Cum ai primit această veste?

Tana Foarfă: Nominalizarea în Topul Forbes România “30 sub 30” mă onorează, întrucât este o dovadă că munca și determinarea te pot aduce pe cele mai înalte culmi. Reprezintă o oportunitate să pot împărtăși cu alții momentele frumoase, reușitele, dar și provocările prin care am trecut. Mă bucur că tot ceea ce am construit poate fi folosit de tineri în beneficiul lor, că Europuls reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru tinerii români aflați la început de drum sau pentru cei care au dobândit ceva experiență, dar își caută o voce. Și sper ca povestea mea să îi determine pe colegi ai generației mele și ai generațiilor viitoare să își construiască prezentul și viitorul cu pasiune și dedicare.

Citeşte şi:

Craiovenii vor parcări, piste de biciclete și „spațiul pietonal care le este furat zilnic”

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

Intervenţii minim invazive pentru copii cu pietre la rinichi şi fiere, la Craiova: „Înainte nici nu întâlneai asemenea cazuri”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS