2.8 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul SUA, Kathleen Kavalec, despre România: „Este o ţară plină de perspective“

Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, despre România: „Este o ţară plină de perspective“

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat, într-un interviu acordat GdS, că România este o ţară plină de perspective şi că, în ciuda multor probleme nerezolvate, investitorii, inclusiv cei americani, aleg să investească aici. Kathleen Kavalec a precizat că România a făcut un progres uriaş după ce a aderat la Uniunea Europeană şi a explicat că America vede în ţara noastră pivotul de securitate pentru Europa.

GdS: Ce înseamnă Ford pentru Craiova şi România?

Kathleen Kavalec: În primul rând înseamnă extinderea producţiei aici, iar asta înseamnă locuri de muncă în plus pentru cetăţenii români şi, din câte am înţeles la ultima mea vizită în aprilie, cred că Ford Otosan a angajat 1.300 de persoane, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă.

În al doilea rând înseamnă mai multe exporturi, deoarece multe din modelele care se produc la Craiova nu sunt vândute doar în România, ci sunt exportate în alte părţi ale Europei. Asta înseamnă îmbunătăţirea balanţei comerciale a României şi mai multe venituri.

GdS: Vorbeaţi de venituri, de care guvernul României are mare nevoie în condiţiile în care ţara se confruntă cu deficit bugetar. Guvernul încearcă să aplice un set de măsuri care să reducă deficitul.
K.K: Am auzit de aceste provocări şi că pun în aplicare acest pachet de măsuri.

GdS: Credeţi că vor avea succes?
K.K: Nu este locul meu să comentez despre deciziile lor şi măsurile fiscale, dar pot spune că, pentru companiile americane, pentru investitorii străini şi pentru firmele româneşti, cele mai importante aspecte sunt predictibilitatea şi transparenţa.

Deci, atât timp cât aceste măsuri sunt implementate într-o măsură transparentă şi prin consultări cu companiile, cred că acesta este cel mai important lucru din punctul meu de vedere.

GdS: Ce ar trebui să facă guvernul român pentru a atrage investitorii americani?
K.K: Investitorii cred că aşteaptă claritate, transparenţă, predictibilitate în ţările în care îşi desfăşoară activitatea. De exemplu, să înţeleagă sistemul de taxare, să aibă încredere că acestea nu se schimbă tot timpul pentru a-şi putea face planuri de afaceri, să poată colabora cu guvernul, să rezolve problemele care ar putea apărea.

Se aşteaptă şi la o infrastructură de transport bună pentru a-şi putea exporta produsele şi pentru a aduce materia primă. Acestea sunt elementele de bază. De asemenea, locaţia este importantă, iar poziţia României la Marea Neagră este un avantaj.

GdS: Vorbeaţi de claritate şi importanţa de a nu schimba des sistemul fiscal. România o face în fiecare an. Credeţi că este ok pentru un investitor?
K.K.: Este o întrebare pentru investitori. Eu cred că se vede că investitorii vin. Cred că este ceva suficient în România care îi atrage, aşa cum o face şi Ford, să continue să investească. Dar dacă întrebaţi dacă investitorii ar prefera să vadă predictibiliate şi transparenţă, sigur că da.

GdS: Credeţi că schimbările dese de guvern sunt o problemă pentru investitori?
K.K.: Pentru un investitor este o provocare, dar, aşa cum am mai spus, sunt companii care au venit şi au rămas, au continuat să investească. Îşi iau deciziile pe baza mai multor factori.

GdS: Ce credeţi că i-a convins să vină în ciuda atâtor provocări?
K.K: Companiile cu care am vorbit au menţionat calitatea forţei de muncă, în mod special în domeniul IT, unde sunt oameni talentaţi şi bine pregătiţi. Apoi faptul că vorbesc limbi străine. Sunt sigur că se uită şi la nivelul de salarizare, dar cele două lucruri principale sunt educaţia bună şi capacitatea de a vorbi limbi străine.

GdS: Ford s-a plâns de multe ori de lipsa infrastructurii…
K.K.: Cred că aici schimbările de guvern pe care le-aţi menţionat şi-au pus amprenta şi au încetinit lucrurile. Desigur, companii precum Ford şi-ar dori să vadă un sistem rutier mai bun în România, văd un progres, văd că lucrurile se mişcă, dar mai e mult de lucru şi, în toate întâlnirile mele cu oficialii guvernamentali, am subliniat că trebuie făcut mai mult, iar răspunsul a fost că există dorinţa şi hotărârea pentru ca lucrurile să progreseze în acest domeniu.

GdS: România este un partener strategic al SUA. Cum aţi descrie acest parteneriat? Ce reprezintă România pentru SUA în această parte de Europă în contextul actual?
K.K: România este un aliat foarte puternic şi capabil, cu care am colaborat în domeniul apărării. România şi-a îmbunătăţit capacităţile ca aliat NATO, ca partener militar. România este deschisă investiţiilor americane, avem relaţii economice foarte puternice, colaborăm foarte bine în aplicarea legii şi avem schimburi culturale şi educaţionale foarte bune .

Avem multe conexiuni cu România. România joacă un rol de pivot în asigurarea securităţii în Europa.

GdS: Sunt probleme financiare peste tot în lume, inclusiv în SUA. Care credeţi că este cel mai mare pericol pentru economie?
K.K: Nu văd o criză economică iminentă, ci provocările obişnuite ale economiei. Pe măsură ce apar, ele sunt rezolvate.

GdS: Sunteţi optimistă.
K.K.: În general, da.

GdS: Cum aţi descrie România în trei cuvinte?
K.K.: Cu multe perspective. Când m-am întors în România, am observat că românii sunt foarte critici cu ei înşişi. Şi e natural să te concentrezi pe problemele, provocările, frustrările legate de guvern, ceea ce se întâmplă în fiecare ţară, dar văd un progres uriaş de când am venit aici anul trecut.

Ştiu că unele progrese nu s-au făcut atât de repede pe cât s-ar fi dorit, dar mereu întâlnesc oameni care fac lucruri uimitoare, construind companii uimitoare, ONG-uri care fac lucruri minunate. Am vizitat Spitalul Marie Curie şi am văzut ce a făcut acolo Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Văd un progres extraordinar şi potenţial de dezvoltare, iar companiile americane cu care am vorbit, inclusiv Ford Otosan, au suficientă încredere încât să investească în România. Deci, cred în dezvoltarea acestui potenţial.

Cine este Kathleen Kavalec

A depus jurământul în calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România pe 20 decembrie 2022. Anterior, în perioada 2019-2022, doamna ambasador Kavalec a condus Misiunea OSCE în Bosnia şi Herţegovina. Înainte, a ocupat funcţia de Adjunct al Asistentului Secretarului de Stat în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia (EUR) al Departamentului de Stat.

Diplomat de carieră, doamna ambasador Kavalec a deţinut o varietate de funcţii diplomatice, inclusiv Director pentru Rusia, Delegat permanent adjunct şi Adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice a SUA la UNESCO, în Paris, Coordonator adjunct pentru asistenţă SUA pentru Europa, Eurasia şi Asia Centrală şi Director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.

Printre ţările în care şi-a desfăşurat activitatea se numără Ucraina, unde a avut funcţia de consilier politic, Rusia, cu două mandate în domeniul politic, precum şi misiuni în România şi Brazilia. În România a ocupat funcţia de ataşat cultural, în perioada 2005-2008. A primit numeroase premii ale Departamentului de Stat, precum şi un Presidential Rank Award.

Doamna ambasador Kavalec a obţinut o diplomă de licenţă în ştiinţe politice de la University of California şi un masterat în diplomaţie de la Georgetown University. Printre limbile străine pe care le vorbeşte se numără româna, franceza, spaniola, portugheza şi rusa.

A obţinut o diplomă de licenţă în ştiinţe politice de la University of California şi un masterat în diplomaţie de la Georgetown University. Printre limbile străine pe care le vorbeşte se numără româna, franceza, spaniola, portugheza şi rusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS