Furtuna Ciaran s-a lovit joi de nordul Europei cu vânturi puternice și ploi puternice, ucigând o persoană în Franța. Au fost închise aeroporturi, servicii feroviare și de feriboturi și școli, potrivit Reuters.
Un șofer de camion a fost ucis de un copac care a căzut la nord-est de Paris. 1,2 milioane de gospodării din Franța au rămas fără electricitate. Autoritățile din Finistere, Bretania, au îndemnat oamenii să stea acasă. Vântul bătea cu 207 km/h, ceea ce a condus la raportări despre valuri de 20 de metri în largul coastei.
Nord-vestul Franței a înregistrat vânturi de peste 120 de kilometri pe oră, cu rafale la niveluri de forță de uragan de peste 200 de kilometri pe oră în departamentul Finistère, potrivit agenției meteorologice a țării Meteo-France. Viteza vântului a doborât câteva recorduri locale.
Aproximativ 780.000 dintre cei fără curent se află în regiunea de nord-vest a Bretaniei, a declarat furnizorul francez de energie Enedis. Copacii căzuți și stâlpii de electricitate smulși de furtună sunt văzuți în zonele afectate. Enedis a mobilizat aproximativ 3.000 de muncitori și 30 de elicoptere pentru a restabili reluarea energiei în zonele afectate.
Persoana care a fost ucisă a fost lovită de o ramură care cădea în timp ce conducea, potrivit ministrului francez al Transporturilor, Clément Beaune.
Alertă roșie
Începând cu miezul nopții de miercuri, trei regiuni administrative din Bretania și coasta de nord-vest au fost plasate în stare de „alerta roșie”, cea mai mare avertizare meteo a Franței, potrivit Ministerului de Interne al țării
Furtuna a lovit și Insulele Britanice și Insulele Canalului, unde există avertismente de alertă roșie. Pe insula Jersey, toate școlile și aeroportul au fost închise, potrivit site-ului web al guvernului. Presa din Marea Britanie au arătat imagini cu valuri care se prăbușesc și spărgând pereții mării în comitatul Cornwall din sud-vestul Angliei.
Combinația de vânturi puternice și ploi ar putea doborî copaci, ar putea deteriora casele și clădirile și ar putea cauza întreruperi de curent, în timp ce resturile care zboară pot reprezenta un „pericol pentru viață”, a avertizat Met Office din Marea Britanie. Valurile mari ar putea deteriora drumurile și proprietățile de pe coastă.
În Marea Britanie
În Marea Britanie sunt de așteptat probleme de călătorie cu companiile aeriene, căile ferate și serviciile de feribot care riscă să fie întrerupte. Mai multe companii feroviare au avertizat oamenii să nu facă naveta, chiar și în capitală, Londra, unde se așteaptă să bată vânturi puternice joi mai târziu.
Ploile abundente ar putea duce la inundații rapide, mai ales că ploaia cade pe un sol deja saturat de precipitațiile recente. Unele părți din sud-vestul Angliei ar putea vedea 80 de milimetri (3 inchi) de ploaie, potrivit Met Office.
Furtuna Ciarán urmează la mai puțin de două săptămâni după furtuna Babet, care a adus vânturi puternice, ploi abundente și inundații fulgerătoare în părți din Scoția și nordul și centrul Angliei, ucigând mai multe persoane.
Criza climatică indusă de om face unele furtuni mai dese și mai intense. Pe măsură ce atmosfera Pământului se încălzește, este capabilă să rețină mai mulți vapori de apă – așa că atunci când plouă, plouă mult mai intens.
„Există o mulțime de studii de atribuire și alte linii de dovezi care arată că furtunile de toamnă/iarnă ca aceasta sunt mai dăunătoare din cauza schimbărilor climatice”, a spus Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham, Imperial College London. „Precipitațiile asociate cu aceste tipuri de furtuni sunt mai severe din cauza schimbărilor climatice. Valurile de furtună sunt mai mari și, prin urmare, mai dăunătoare din cauza nivelului mai ridicat al mării.”
Citește și: (VIDEO) Céline Dion o apariție publică rară