19.5 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost ministru de interne, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Fost ministru de interne, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Tribunalul orașului Riga l-a condamnat pe un fost membru al parlamentului leton, Janis Adamsons, la opt ani și șase luni de închisoare cu o perioadă de probă de doi ani. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia, a declarat administrația instanței, potrivit interfax.com.

De asemenea, instanța l-a condamnat pe Gennady Silonov, un cetățean rus, la șapte ani și șase luni de închisoare cu supraveghere de probă de doi ani pentru spionaj.

Adamsons a adunat și a transmis informații confidențiale unui serviciu special rus prin Silonov, iar Silonov a adunat astfel de informații pe baza instrucțiunilor serviciului, a declarat judecătorul instanței, Erlens Ernstsons.

Informațiile au vizat activitatea agențiilor guvernamentale letone, a organelor de aplicare a legii și de securitate națională și a armatei.

Janis Adamsons a negat acuzațiile de spionaj

Instanța a stabilit că Adamsons i-a cerut și a primit în mod ilegal Saeima despăgubiri pentru cheltuielile sale de transport. De asemenea, a achiziționat și depozitat ilegal cartușe fără permisiune. Adamsons a negat transmiterea de informații către serviciile speciale ruse.

El a recunoscut că îl cunoaște pe Silonov. Silonov a negat implicarea sa în serviciile speciale ruse. Condamnarea lui Adamsons va fi atacată cu recurs, a declarat avocatul său Mihail Cernousov. Vinovația inculpatului nu este dovedită și cazul este „complet fabricat”, a spus Chernousov. Adamsons (Partidul Harmony) a fost arestat sub suspiciunea de spionaj în vara lui 2021 și ulterior eliberat din arest pe cauțiune. Adamsons a fost membru al comisiei de apărare, afaceri interne și prevenire a corupției a parlamentului. El nu a avut acces la informații secrete de stat. În decembrie 2021, parlamentul a permis începerea urmăririi penale a lui Adamsons.

Între 1994 şi 1995 el a ocupat postul de ministru de Interne al Letoniei. Janis Adamsons, de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, când a fost arestat.

Citește și: Patru tineri, arestați, după ce au atacat o casă cu cocktailuri Molotov

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS