5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUna din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii

Una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii

Una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii. Salvați Copiii România derulează un amplu program de susținere a gravidelor, nou-născuților și medicilor de familie din mediul rural.

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale. Jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele/ecografiile/consultațiile nu au fost gratuite.

Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Dezbaterea “Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural“

Pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, a propus dezbaterea “Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural“.

Evenimentul a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, la care au participat:

  • Ministrul Sănătății, Profesor Universitar Dr. Alexandru Rafila,
  • Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Dr. Andrei Baciu,
  • Președinta Colegiului Medicilor din București, Profesor Universitar Dr. Cătălina Poiană, alături de Conferențiar Dr. Mihai Craiu,
  • Președintele Executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu,
  • Președinta Fundației OMV Petrom, Ana Maria Mihăescu,
  • medici de familie,
  • moașe,
  • experții locali Salvați Copiii care lucrează direct cu mamele și copiii dezavantajați din mediul rural.

Analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite

În cadrul dezbaterii au fost prezentate principalele date ale anchetei sociologice efectuate în rândul gravidelor dezavantajate, care arată că:

  • Una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.
  • 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet.
  • 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite.
  • 70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.

328 de comune nu au medic de familie

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane. Numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

Inechitatea își face simțită prezența în viața copiilor români încă de la naștere. România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021).
Organizația Salvați Copiii România derulează trei programe naționale de sănătate timpurie și de reducere a mortalității infantile:

  • Cutia Bebelușului,
  • Primul Pas spre sănătate,
  • Împreună din prima zi.

România este pe penultimul loc într-un clasament european

România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naționale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al serviciilor de Sănătate.
Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.
Datele Institutului Național de Statistică pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban. 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii, cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Există o proporție ridicată a nașterilor la vârste minore, 1 din 10 nașteri și unul din 10 avorturi s-au înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani.
În anul 2021, România a înregistrat 745 de nașteri la mame cu vârsta sub 15 ani și alte 16.997 de nașteri la mame cu vârsta între 15 și 19 ani.
La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România.
Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban. În 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale. 

Citește și: Olt: Cercetat după ce a condus băut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS