-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAlertă ! Bijuterii neconforme!

Alertă ! Bijuterii neconforme!

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, consumatorii achiziționează cadouri sub formă de bijuterii și pietre prețioase.

În acest context, InfoCons vine cu câteva sfaturi utile în sprijinul celor care doresc să surprindă persoana iubită pentru achiziționarea bijuteriilor și pietrelor prețioase.

Pietrele prețioase nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor. Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:

  • Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
  • Prețurile de vânzare ale metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
  • Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
  • Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
  • Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
  • Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
  • Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.

La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm bijuterii ?

Totodată, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Gratuită InfoCons ce pune la dispoziția utilizatorilor alertele rapide pentru produsele nealimentare printre care si bijuterii la nivelul Uniunii Europene, actualizate în timp real.

Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele rapide pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

  • denumire produs;
  • țara vizată;
  • gradul de risc;
  • orginea produsului;
  • data la care intră alerta în vigoare;
  • fotografia cu produsul vizat.

Atenție! Înainte de achiziționare , accesați Aplicația InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor pentru produsele nealimentare emise de Uniunea Europeană .

Cercei de culoare argintie

Produsul are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: 0,023 % din greutate). Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH
Risc chimic

Inel argintiu în formă de ochi de bufniță. Produs vândut online

Produsul are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: 85,6 % din greutate). Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Risc chimic

Colier cu un pandantiv în formă de cap de lup

Produsul are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: până la 50 % din greutate). Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH
Risc chimic

Set de inele

Setul are 8 inele din metal argintiu și pietre turcoaz. Produsul este vândut online, în special prin intermediul Amazon, ASIN B085XVLH95.
Metalul din inele are o concentrație excesivă de cadmiu (valoare măsurată: până la 83 % din greutate). Cadmiul este dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se acumulează în organism, poate deteriora rinichii și oasele și poate provoca cancer.
Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH.
Risc chimic.

Alerte

Mai multe alerte pentru produsele nealimentare (bijuterii , jucării , articole de îmbrăcăminte, etc.) cât și cele alimentare sunt disponibile în cadrul Aplicației de protecția consumatorilor InfoCons.

  • Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
  • Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
  • Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.
  • Pentru achiziționarea unor astfel de pietre, trebuie să știm că în categoria pietrelor prețioase se încadrează: rubinele, diamantele, smaraldele, safirele, precum și perlele naturale, perlele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase).

La ce trebuie să fim atenți

Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale.

Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm, trebuie să fim atenți la următoarele caracteristici:

  • Pietre naturale: aceste pietre pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce este compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului;
  • Pietre sintetice: aceste pietre sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice);
  • Pietre artificiale: aceste pietre sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existente în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconiu.

Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii, după cum urmează:

  • Perle naturale: vorbim aici despre perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce);
  • Perle de cultură: acestea se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine. Pe piața mondială, aceste perle sunt cel mai des întâlnite.

Ai grijă să nu achiziționezi produse contrafăcute!

În domeniul metalelor prețioase pot apărea adesea produse contrafăcute ce îmbracă diverse forme, precum imitații, umpluturi și acoperiri.
Imitațiile: metale extrem de asemănătoare ca aspect cu metalele prețioase. Pentru a se opera distincția dintre aceste metale și cele prețioase, trebuie realizată o analiză chimică.
Umpluturi: bijuteriile pot fi umplute cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior ori alt metal prețios decât cel de la suprafață;
Acoperiri: articole din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios.
Când vorbim despre pietrele prețioase, trebuie avută în vedere o serie de contrafaceri, precum:
Pietre de imitație: reproduceri identice ori articole ce seamănă izbitor și nu pot fi depistate printr-o simplă analiză cu ochiul liber;
Dublete și triplete: pe lângă o piatră naturală sunt adăugate una sau două pietre cu o valoare mai scăzută sau chiar imitații.
Pietre tratate în laborator: pietre modificate chimic sau fizic (culoare, lustru, transparență), pentru a arăta precum pietrele prețioase.

Citește și: Un tir s-a răsturnat pe DN 56 A, în Mehedinţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS