Grimsvotn, cel mai activ vulcan din Islanda, a fost plasat joi sub atentă supraveghere de către autorităţi, ca urmare a unei importante inundaţii glaciare în curs de desfăşurare, un posibil semn al unei viitoare erupţii, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Fenomen natural brutal cunoscut sub numele de „jokulhlaup”, acest flux tumultuos de apă este în curs de desfăşurare în apropierea vulcanului şi se scurge de-a lungul imensei câmpii fluvio-glaciare Skeidararsandur, nu departe de Skaftafell, în sudul ţării, a precizat Institutul islandez de meteorologie.
Scăderea presiunii în vulcan, cauzată de scurgerea unor cantităţi uriaşe de apă, poate declanşa o erupţie, aşa cum s-a întâmplat în 2004, 1934 şi 1922. În prezent, volumul de apă este de aproximativ 0,29 km3, iar debitul maxim nu ar trebui să depăşească 1.000 m3/s, potrivit Institutului.
Iundaţiile glaciare pot avea loc şi fără erupţie
Însă, inundaţiile glaciare pot avea loc şi fără erupţie – ca în noiembrie 2021 şi octombrie 2022. Situat sub gheţarul Vatnajokull, cel mai mare din Europa, într-o zonă inaccesibilă din centrul Islandei, vulcanul Grímsvötn – a cărui activitate este în general de scurtă durată – a erupt ultima dată în 2011. Norul de cenuşă pe care l-a expulzat a perturbat pentru scurt timp traficul aerian deasupra insulelor britanice, departe de erupţia vulcanului Eyjafjallajokull din 2010, care a blocat timp de câteva zile traficul în Islanda şi în Europa.
Activitatea seismică a vulcanului Grimsvotn a depăşit nivelul obişnuit
În ultimele luni, activitatea seismică a vulcanului Grimsvotn a depăşit nivelul obişnuit, a precizat într-un comunicat organismul responsabil cu monitorizarea vulcanilor. Cea mai recentă erupţie vulcanică din Islanda, a patra în doi ani, a avut loc în seara zilei de 18 decembrie, într-o zonă situată la sud de capitala Reykjavik. Grindavik, un orăşel de 4.000 de locuitori, a fost evacuat la 11 noiembrie ca măsură de precauţie. Treizeci şi trei de sisteme vulcanice sunt considerate active în acest ţinut de foc şi gheaţă, regiunea cu cea mai semnificativă activitate vulcanică din Europa.
Citește şi: Temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei, până la finalul lunii ianuarie