3.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate2023 – cel mai mare volum de țigarete ilegale capturate în ultimii 5 ani în România

2023 – cel mai mare volum de țigarete ilegale capturate în ultimii 5 ani în România

Peste 150 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități anul trecut, în creștere cu 40% față de cel anterior.

În 2023 se înregistrează cel mai ridicat volum al capturilor de țigarete ilicite în România în ultimii 5 ani, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. Spre comparație, în 2018 autoritățile române au capturat în total 112 milioane de țigarete.

Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă în 2023, iar valoarea totală a acestora pe piața neagră se ridica la aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).

Volumul capturilor este în creștere cu aproape 40% față de 2022, când autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă.

Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportat la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind foarte profitabilă.

Contrafacerea bunurilor și comerțul ilicit cu tutun vrac iau în continuare amploare

Și în 2023, circa 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute. În ultima parte a anului trecut, autoritățile au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun, iar volumul faptelor de contrafacere depistate anul trecut s-a triplat**.

Obiectivul BAT, inițiatorul platformei Stop Contrabanda, este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), inclusiv prin campanii continue de informare și susținerea constantă a activităților de combatere a traficului ilicit, www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Spre comparație, în 2022 autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de țigarete.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

Media anuală a contrabandei cu țigarete în România

În 2023, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

3 județe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la granițele de vest, sud – est și nord – est ale țării, în județele Arad (cel mai mare volum de țigarete destinate pieței negre, peste 36 milioane de țigarete), Constanța (peste 28 milioane de țigarete) și Suceava (peste 21 milioane de țigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piața neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 județe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Contrafacerea, în creștere. Capturi semnificative de tutun vrac

Comerțul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condițiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autoritățile au depistat 1.116 fapte de natură infracțională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când au fost depistate 356*. În continuare, aproximativ 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite cu țigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizației Mondiale a Vămilor**** și la nivel internațional s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de rețineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la granițele UE. Numărul de rețineri raportate de autorități a crescut cu aproximativ 34% în 2021 față de 2020, majoritatea acestor rețineri fiind reprezentate de țigări. Tot Organizația Mondială a Vămilor notează o creștere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În același timp, comerțul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autoritățile române au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc

în județele Constanța, Călărași, Ilfov, Dolj și Mureș, autoritățile reținând aici peste 33 de tone de tutun vrac și tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Citește și: Olt: Razie pe Drumul Expres 12 (DEx12). Circulau cu peste 160 km/h

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS