La aproape 80 de ani de la Holocaust, aproximativ 245.000 de supraviețuitori evrei trăiesc încă în peste 90 de țări, a anunțat un nou raport.
Aproape jumătate dintre ei, sau 49%, trăiesc în Israel. 18% sunt în Europa de Vest, 16% în Statele Unite și 12% în țări din fosta Uniune Sovietică, potrivit unui studiu al Claims Conference. Înainte de publicarea raportului demografic, existau doar estimări vagi despre câți supraviețuitori ai Holocaustului sunt încă în viață.
Numărul lor scade rapid, deoarece majoritatea sunt foarte bătrâni și adesea cu o sănătate fragilă, cu o vârstă medie de 86 de ani. Douăzeci la sută dintre supraviețuitori au peste 90 de ani și mai multe femei (61%) decât bărbați (39%) sunt încă în viață.
96% dintre supraviețuitori, sunt „copii supraviețuitori”
Marea majoritate, sau 96% dintre supraviețuitori, sunt „copii supraviețuitori” care s-au născut după 1928. O privire de ansamblu demografică” care se bazează pe cifrele care au fost colectate până în august.
„Cifrele din acest raport sunt interesante, dar este, de asemenea, important să privim dincolo de cifre pentru a vedea persoanele pe care le reprezintă”, a declarat Greg Schneider, vicepreședintele executiv al Claims Conference. „Aceștia sunt evrei care s-au născut într-o lume care a vrut să-i vadă uciși. Ei au îndurat atrocitățile Holocaustului în tinerețe. Au fost forțați să reconstruiască o viață întreagă din cenușa lagărelor și a ghetourilor care le-au pus capăt familiilor și comunităților.”
Șase milioane de evrei europeni și oameni din alte minorități au fost uciși de naziști și colaboratorii lor în timpul Holocaustului, potrivit AP News. Nu este clar câți evrei au supraviețuit lagărelor morții, ghetourilor în Europa ocupată de naziști, dar numărul lor era departe de populația evreiască din Europa de dinainte de război. În Polonia, din cei 3,3 milioane de evrei care trăiau acolo în 1939, doar aproximativ 300.000 au supraviețuit. Aproximativ 560.000 de evrei trăiau în Germania în 1933, anul în care Adolf Hitler a ajuns la putere. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, numărul lor a scăzut la aproximativ 15.000 – prin emigrare și exterminare.
Citeşte şi: Guvernul a acceptat o creștere a salariilor din sănătate