Era o zi de mai din primii ani de democrație din țara noastră când Vasile, acum Antoni, a venit pe lume în maternitatea din Mediaș. Doar două săptămâni a trăit în România, unde oamenii încă încercau să se adapteze noului regim. Un avion transoceanic avea să îl ducă pe băiatul cu păr brunet în lumea la care mulți oameni visau să ajungă, tărâm al făgăduinței: Statele Unite ale Americii.
Antoni vrea să se mute în România după 33 de ani de la adopție
Acolo a devenit Antoni Scarano și a crescut, a învățat, a lucrat, a suferit, s-a îndrăgostit, însă rădăcinile nu și le-a uitat niciodată. O părticică din țară noastră a fost mereu cu el grație unui album cu familia lui din Transilvania. Aici se întoarce la 33 de ani de când a fost adoptat de un cuplu de americani. Aceștia i-au oferit ce mulți părinți nu aveau cum să le pună la dispoziție copiilor lor în România anilor 90. Ața îl trage acasă pentru cei 27 de nepoți cărora vrea să le faciliteze accesul la educație pentru a avea o viață mai bună în țara în care s-au născut. „Iubesc România, îmi iubesc poporul, iubesc românii.
Am avut numai experiențe incredibile acolo. Iar ospitalitatea și revărsarea de dragoste și bunătate este incredibilă. Mai mulți oameni ar trebui să aibă această oportunitate de a o experimenta. Este un loc foarte, foarte frumos. Și în toată frumusețea sa, la fel ca aici, în Statele Unite, există și lucruri care nu sunt atât de drăguțe”, a declarat pentru HotNews.ro Antoni Scarano, americanul cu inimă de român. Acesta a vizitat deja de cinci ori țara noastră înainte de a lua decizia de a se muta înapoi acasă, la mai bine de trei decenii de când a început să fie lumina în casă unei familii din SUA.
S-a născut în 1991
După ce vântul libertății a bătut peste țara noastră , în mai 1991, într-o Românie în care încă domnea haosul după Revoluție, fără legi clare și cu o nouă constituție la dospit, Vasile vedea pentru prima dată lumina zilei în maternitatea dintr-un mic orășel transilvănean. Numele îi fusese ales de familia lui, care era deja numeroasă. Mai avea cinci frați iar cel mai mare avea 10 ani. Deși avea doar două săptămâni când a fost adoptat de un cuplu de peste Ocean, a știut mereu că originile sale erau undeva în județul Sibiu. Atunci țara noastră era casă pentru 22.810.035 de suflete. Dintre acestea, 401.087 de persoane se declarau de etnie romă, potrivit datelor oficiale.
Estimările spun că zeci de mii de copii au fost adoptați din România în anii 90
Numărul exact de copii cu ADN românesc adoptați în străinătate în anii 90 nu îl știe nimeni cu exactitate. Potrivit unor estimări, câteva zeci de mii de micuți născuți pe meleagurile noastre au devenit altcineva după ce au fost luați din orfelinate sau prin adopții private. Ajunși acum la maturitate, majoritatea tânjește să afle cine le-a dat viață și să își cunoască rudele. Pentru mulți este foarte dificil să își vadă visul devenit realitate. De aceea povestea lui Antoni este extraordinară și reprezintă un caz rar.
Citește întreg materialul pe HotNews.ro
Citește și: (VIDEO) Zăpadă viscolită la Rânca