Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a confruntat cu critici intense în legătură cu decizia sa de a părăsi postul pentru a candida la viitoarele alegeri europene, a decis să se retragă din cursa electorală, au declarat pentru POLITICO doi oficiali informaţi cu privire la această decizie, scrie News.ro.
Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.
Într-o lungă postare pe Facebook făcută vineri seara, Charles Michel confirmă decizia. „Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităţilor mele actuale cu o determinare fermă până când acestea se vor încheia. Voi fi întotdeauna un susţinător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite şi stăpâne pe propriul destin”, a declarat Michel. „La finalul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii şi direcţiei viitoarelor mele angajamente”, a adăugat şeful Consiliului European.
„Opţiunea mea a dat naştere unei atenţii intense din partea presei şi a unor speculaţii. Am prevăzut o parte dintre acestea, având în vedere natura fără precedent. Unii ar spune îndrăzneaţă – a abordării mele”, a recunoscut Michel în declaraţia sa de pe Facebook, referindu-se la anunţul său că va candida la alegerile europene. Dar, a adăugat el, „nu vreau ca această decizie să ne distragă atenţia de la misiunea noastră sau să submineze această instituţie şi proiectul nostru european şi nici să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care, în opinia mea, trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană”, a explicat Charles Michel.
Candidatura însemna retragerea din funcția de președinte al Consiliului European
Decizia surprinzătoare a lui Michel de a candida la alegerile europarlamentare din iunie, care ar fi însemnat părăsirea postului cu câteva luni înainte de încheierea mandatului, a provocat reacţii furioase din partea oficialilor UE, a diplomaţilor europeni şi a Parlamentului, scrie POLITICO.
Oficialii au perceput anunţul său surpriză ca pe un semnal că acesta acordă mai multă importanţă viitorului său politic decât rolului său actual de şef al Consiliului European. De asemenea, gestul lui Michel a sporit presiunea asupra liderilor europeni pentru a găsi un compromis în ceea ce priveşte funcţiile de conducere ale UE.
În cazul în care ar fi fost ales membru al Parlamentului European – ceea ce era foarte probabil – Michel ar fi trebuit să preia funcţia la jumătatea lunii iulie. Asta ar fi deschis posibilitatea ca premierul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, să prezideze temporar reuniunile liderilor UE. Asta pentru că Budapesta va prelua de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. (Presa şi clasa politiă din România a vehiculat la un moment dat ideea că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar putea încheia mandatul mai devreme şi ar putea prelua interimar această funcţie – n.r.).
Citește și: Avertisment de la dermatologi în legătură cu utilizarea produselor de îngrijire a pielii de către copii