Un bărbat înarmat care a susţinut că acţionează „pentru Gaza” a sechestrat joi, timp de nouă ore, şapte angajaţi ai unei fabrici turceşti a grupului american Procter & Gamble (P&G). Aceştia au fost eliberaţi până la finalul zilei, informează Agerpres.
Potrivit guvernatorului provinciei Kocaeli (nord-vest) Seddar Yavuz, bărbatul care a luat ostatici, un fost angajat, a fost arestat fără violenţă în timpul unei scurte operaţiuni a poliţiei.
„Forţele noastre de securitate şi-au desfăşurat operaţiunea când (bărbatul) s-a dus la toaletă, fără a răni ostaticii”, le-a explicat el jurnaliştilor de la faţa locului, precizând că atacatorul nu a pretins că face parte din niciun grup politic sau militant.
El a cerut încetarea operaţiunilor militare israeliene în Fâşia Gaza şi deschiderea punctului de trecere Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt, a spus guvernatorul.
Ostaticii nu au fost răniți
Familiile adunate în apropierea locului au confirmat AFP că cei şapte ostatici, inclusiv o tânără de 26 de ani, sunt sănătoşi. „Suntem foarte fericiţi după aceste ore lungi de aşteptare. Slavă Domnului că toţi sunt sănătoşi”, a declarat pentru AFP Fatma Dursun, mătuşa unuia dintre ostatici.
Bărbatul, care avea două arme şi un dispozitiv posibil exploziv, potrivit guvernatorului, a ajuns la fabrică în jurul orei 14.30 (11:30 a.m. GMT).
Potrivit unei fotografii postate de unul dintre ostatici pe contul său de Instagram – verificat de AFP -, acesta a apărut cu faţa parţial acoperită de un kefieh palestinian, purtând ceea ce păreau a fi explozibili ataşaţi sub piept cu bandă adezivă şi un pistol în mâna dreaptă. „Pentru Gaza”, spunea un mesaj cu roşu pe un perete din spatele său, sub două steaguri, turcesc şi palestinian.
Produsele americane, boicotate în Turcia după începerea conflictului din Gaza
Un purtător de cuvânt al producătorului american de produse de uz casnic şi de igienă Procter & Gamble a declarat pentru AFP că fabrica din Gebze, la periferia de est a Istanbulului, a fost „evacuată mai devreme în cursul zilei”.
Apelurile de boicotare a produselor americane au fost transmise pe scară largă în Turcia de la începutul conflictului. Mai multe restaurante McDonald’s şi cafenele Starbucks – care funcţionează sub licenţă turcă – au fost vandalizate în toată ţara. La începutul lunii noiembrie, poliţia turcă a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian organizat în faţa unei baze militare care adăposteşte forţe americane, cu câteva ore înainte de o vizită la Ankara a secretarului de stat american Antony Blinken. Mulţimi de manifestanţi s-au adunat şi în primele zile ale conflictului în faţa ambasadei SUA de la Ankara şi a consulatului american de la Istanbul. Demonstraţii în sprijinul palestinienilor sunt organizate în mod regulat în Turcia.
Citește și: Bărbat reținut pentru că și-a violat cumnata. Femeia, care are handicap mintal, a născut un copil