Meteorologii anunţă risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Ţarcu-Godeanu. În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.
Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până vineri seară, la ora 20.00, este risc mare – 4 din 5 – de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Ţarcu-Godeanu.
„La peste 1800 m: În primele două zile ale acestei săptâmâni, au fost precipitații însemnate, predominant ninsori, ce au depășit local 60-70 l/mp. Pe fondul vântului intens din NV, ce a avut și peste 120 km/h, o parte însemnată din zăpadă a fost spulberată și depusă pe văile și zonele adăpostite, unde erau prezente depozite vechi însemnate.
Stratul depus atunci, de până la 40-50 cm, are rezistență scăzută și aderență slabă cu cel vechi de dedesubt. În zona crestelor se întâlnesc cornișe și plăci de vânt, care se pot rupe ușor la orice fel de supraîncărcări. Atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul declanșării avalanșelor se va menține mare (4)”, transmit meteorologii.
Risc de avalanşă însemnat – 3 din 5 – există în Munții Făgăraș, Rodnei, Bucegi și Parâng-Șureanu. Stratul de zăpadă măsura 120 cm la Bâlea-Lac, 113 cm la Vârful Călimani și 118 cm la Vârful Țarcu.
Citeşte şi: Bărbat anchetat după ce a făcut scandal și a spart geamurile unei case din Vladimir