Dragon 12, un dispozitiv care folosește forța curenților marini pentru a produce energie verde, a fost instalat în Insulele Feroe, transmite publicația New Atlas.
Drona acvatică, care seamănă cu un zmeu și se comportă ca unul, are o capacitate de 1,2 MW. Zmeul este produs de compania britanică Minesto. La fel cum zmeiele pentru vânt zboară în tipare în forma cifrei 8, la fel face și Dragon 12 după ce este ancorat de fundul mării. Dispozitivul este mișcat de curenții marini cum este influențat un zmeu de vânt.
Zmeul are o anvergură a aripilor de 12 metri și o greutate de 28 de tone
Zmeul are o anvergură a aripilor de 12 metri și o greutate de 28 de tone, dar în comparație cu alte sisteme, precum turbinele eoliene, este mic și ușor de instalat cu ajutorul unei ambarcațiuni de dimensiuni medii.
Drona acvatică este mai eficientă în anumite zone, precum Insulele Feroe, care oferă un mediu ideal. Acolo, curenții marini rapizi circulă prin canale înguste și sporesc eficiența zmeului. În regiunea autonomă daneză a fost instalată prima unitate Dragon 12 pe 9 februarie și conectată la rețeaua de electricitate. Aceasta deservește cei 55.000 de locuitori.
„Dragon 12 este puternic, eficient din punct de vedere al costurilor și injectează energie previzibilă în rețea”, a declarat Dr. Martin Edlund, CEO al Manifesto.
Minesto estimează că după ce sunt instalate drone Dragon 12 cu capacitate de 100 MW, costurile de producție scad la 54 de dolari / MWh.
Citeşte şi: Cel mai mare parc de distracţii din Suedia, devastat de un incendiu