-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania devine a treia mare economie a lumii. Japonia intră în recesiune

Germania devine a treia mare economie a lumii. Japonia intră în recesiune

Japonia a intrat în mod neaşteptat în recesiune la sfârşitul anului trecut, pierzându-şi titlul de a treia mare economie a lumii în favoarea Germaniei şi ridicând îndoieli cu privire la momentul în care banca centrală va începe să iasă din politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani, relatează Reuters.

PIB-ul nominal al Japoniei s-a situat la 4.210 miliarde de dolari în 2023, scăzând sub 4.460 de miliarde de dolari, ceea ce face ca Germania să se claseze pe locul patru în topul celor mai mari economii din lume, arată datele.

Toate acestea indică o cale dificilă spre o redresare economică.

Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota Motor, toate acestea indică o cale dificilă spre o redresare economică.

„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Institutul Dai-ichi Life Research. „Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere”, arată expertul.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.

Două trimestre consecutive de contracţie sunt definite, de obicei, ca recesiune tehnică.

În timp ce mulţi analişti se aşteaptă în continuare ca Banca Japoniei să elimine treptat stimulentele sale monetare masive în acest an, datele slabe ar putea pune la îndoială previziunile sale conform cărora creşterea salariilor va susţine consumul şi va menţine inflaţia în mod durabil în jurul ţintei de 2%.

„Două scăderi consecutive ale PIB-ului şi trei scăderi consecutive ale cererii interne sunt veşti proaste, chiar dacă revizuirile ar putea schimba cifrele finale la limită”, a declarat Stephan Angrick, economist senior la Moody’s Analytics.

Necesitatea de a obţine o creştere solidă a salariilor pentru a susţine consumul

Ministrul economiei, Yoshitaka Shindo, a subliniat necesitatea de a obţine o creştere solidă a salariilor pentru a susţine consumul, pe care l-a descris ca fiind „lipsit de impuls” din cauza creşterii preţurilor.

Yenul a rămas stabil după publicarea datelor şi se situa la 150,22 pentru un dolar, aproape de minimul ultimelor trei luni atins la începutul săptămânii.

Citeşte şi: SUA şi-au informat aliaţii despre o nouă armă a Rusiei care îngrijorează

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS