Orașul Novaci, din județul Gorj, a fost inclus în rutele cultural-turistice naționale. Decizia a fost luată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Recent a fost actualizat site-ul Ministerului, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, unde, în premieră este prezent și orașul Novaci. Pe acest site sunt trecute rutele, https://turism.gov.ro/web/rute-cultural-turistice/, iar orașul Novaci se regăsește în două rute naționale, două rute transnaționale, o rută regională și o rută locală, după cum urmează:
✔️Situatia Rutelor dezvoltate pe plan national în ”Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România”.
✔️Situatia Rutelor dezvoltate pe plan national în Ruta Cultural Turistică „Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din România”.
✔️Situația Rutelor dezvoltate pe plan transnational – în ”Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România si din Republica Moldova”.
✔️Situația Rutelor dezvoltate pe plan transnational în ”Ruta Cultural – Turistică transnațională „Meşteri populari şi meşteşuguri tradiţionale din România si din Republica Moldova”.
✔️Situatia Rutelor dezvoltate pe plan regional – ”Ruta Cultural – Turistică ”Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni, pe Transalpina, în Munții Parâng”.
✔️Situatia Rutelor dezvoltate pe plan local – ”Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din Novaci”.
Coordonarea echipei de lucru și realizarea documentației pentru toate aceste Rute a revenit Elenei Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci. Printre colaboratorii săi se numără Marioara Băbu, care a primit Titlul „Tezaur Uman Viu”, preoții parohi din orașul Novaci, ciobani practicieni ai transhumanței, fotografi voluntari, posesori de pensiuni și case de vacanță, tineri și vârstnici conștienți de valoarea turistică a zonei Novaci – Rânca – Transalpina.