Drapelul Suediei, devenită al 32-lea membru al NATO, a fost înălţat, luni la prânz, la sediul din Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice, epilog al unui parcurs de aproape doi ani al acestei ţări scandinave ce a decis să se alăture organizaţiei euroatlantice după începerea invaziei ruse în Ucraina, transmit AFP şi DPA.
Într-o ceremonie desfăşurată pe o vreme rece şi ploioasă, drapelul suedez a fost ridicat – urmând ordinea alfabetică a numelor ţărilor în limba engleză – între cel al Spaniei şi cel al Turciei, conform Agerpres.
Turcia a întârziat cu peste 20 de luni ratificarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică
Ironie a istoriei, Turcia a întârziat cu peste 20 de luni ratificarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
”Suedia şi-a luat locul meritat la masa NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul organizaţiei, unde l-a primit luni pe premierul suedez Ulf Kristersson.
Suedia va fi protejată de acum de pactul de apărare colectivă al NATO
După aproape 200 de ani de neutralitate şi nealiniere militară, Suedia va fi protejată de acum de pactul de apărare colectivă al NATO, articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.
Finlanda şi Suedia şi-au exprimat în mai 2022 intenţia de a adera la NATO, la câteva luni după începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.
Finlanda a reuşit prima să se alăture NATO
Finlanda a reuşit prima să se alăture NATO, după ce Turcia şi, ulterior, Ungaria, s-au opus aderării Suediei. Ankara a solicitat şi a primit angajamente ferme de la Stockholm privind combaterea terorismului.
Primirea de noi membri în NATO trebuie să fie aprobată oficial de toate celelalte ţări membre.
Budapesta nu a formulat niciodată o obiecţie specifică faţă de aderarea Suediei şi a promis că Ungaria nu va fi ultimul stat aliat ce ratifică protocolul de aderare a ţării scandinave, însă nu a reuşit să respecte acest angajament.
Citeşte şi: Cozi de maşini la Nădlac, din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic al maghiarilor