Parlamentul European a adoptat planul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră. Asta include eliminarea completă a centralele de apartament pe combustibili fosili până în 2040. Statele UE urmează să-și adapteze legislația în acest sens.
Parlamentul European a adoptat marți planurile convenite alături de Consiliul European care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, printre acestea numărându-se și eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili, scrie Profit.
Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire
″Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură″, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030
Potrivit noilor reglementări, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030. Clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028.
Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE. Prevederile directivei trebuie preluate de toate statele membre UE. Acestea își vor armoniza legislația proprie cu cea emisă acum de Parlamentul European.
Este important de precizat că, în acest moment, nu există nicio interdicție legată de folosirea centralelor termice de apartament de către români.
Înaintea legiferării propriu-zise de către Consiliul UE, nu s-a precizat dacă decizia Parlamentului European este o recomandare sau o impunere și nici nu există un regulament cu pași clari stabiliți pentru eliminarea practică a centralelor de apartament.
Potrivit Comisiei Europene, clădirile din Uniune sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Citeşte şi: Dan Ilie Morega, pus sub control judiciar