16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEclipsa totală de Soare din 8 aprilie

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie

Prima eclipsă totală de Soare a anului 2024 se produce astăzi, fiind o eclipsă totală de Soare vizibilă din America de Nord.

Eclipsa are loc la două săptămâni după eclipsa de Lună prin penumbră din 25 martie 2024. Aceasta a fost observabilă din vestul Europei și al Africii, Atlantic, America de Nord, America de Sud și Pacific.

Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului.

Fenomenul nu este observabil din România sau din Europa. Umbra Lunii va traversa zone foarte populate și ușor accesibile, așa că această eclipsă totală va fi una dintre cele mai observate eclipse totale de Soare.

Eclipsa totală de Soare va avea loc pe 8 aprilie, moment în care cerul va deveni un adevărat spectacol. Ora la care este de aşteptat ca eclipsa totală de Soare să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului este 11:07. După aceea, eclipsa va intra în Statele Unite prin Texas. Mai apoi, eclipsa solară de pe 8 aprilie va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, apoi va continua prin Illinois, Kentucky și altele, până când va ajunge pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, în jurul orei 17:16 (ora Newfoundland).

Următoarea eclipsă totală de Soare în România

În România, următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă va avea loc pe 3 septembrie 2081, iar ultima eclipsă totală solară a fost observată în 1999, pe 11 august.

Eclipsele solare totale vizibile din România sunt rare și se întâmplă de obicei la intervale de peste 100 de ani. Cu toate acestea, eclipsele parțiale de Soare sunt mai frecvente. În 2027, pe 2 august, vom putea vedea o eclipsă parțială în care Luna va acoperi jumătate din discul solar.

În România, vom putea observa și alte eclipse parțiale:

  • pe 1 iunie 2030, Soarele va fi acoperit în proporție de 83%,
  • pe 20 martie 2034, acoperirea va fi de 24%.

Citește și: Ziduri din Craiova, pictate cu încă 230.000 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS