Americanii sunt puțin răsfățați când vine vorba de eclipse. La urma urmei, tocmai au experimentat una pe care majoritatea țării a ajuns să o vadă. Aceasta vine în urma „Marei Eclipse Americane” care a fost văzută din Oregon până în Carolina de Sud în 2017.
Dar asta nu se întâmplă des. Și nu va mai avea loc până în anii 2040, potrivit CNN.
În medie, o eclipsă are loc în același loc la fiecare 375 de ani, a spus dr. John Mulchaey, adjunct pentru știință al Carnegie Institution for Science și director și Crawford H. Greenewalt Catedră al Observatoarelor Carnegie.
„Și trăim la momentul potrivit pentru a ne bucura cu adevărat de vederea unei eclipse totale pe Pământ. În timp ce eclipsele au loc în întreg sistemul solar, niciuna nu este exact ca cele experimentate în lumea noastră.
Luna este de aproximativ 400 de ori mai mică decât Soarele, dar Luna este, de asemenea, de aproximativ 400 de ori mai aproape de Pământ decât este Soarele, creând o „coincidență frumoasă” care are ca rezultat eclipse atunci când cele trei corpuri cerești se aliniază“, a spus Mulchaey.
În trecutul îndepărtat, Luna era mult mai aproape de Pământ. Și în aproximativ 60 de milioane de ani, luna va fi atât de departe încât nu va acoperi niciodată soarele, făcând acest lucru un moment rar în timp, a spus Mulchaey.
Milioane de oameni au urmărit eclipsa
Un întuneric rece, la amiază, a căzut în America de Nord luni (marți AEDT), în timp ce o eclipsă totală de soare s-a scurs pe tot continentul, emoționând pe cei suficient de norocoși să vadă spectacolul prin cer senin.
Luminile stradale s-au aprins și au apărut planetele la vedere, în timp ce luna învăluia soarele pentru câteva minute peste pământ. Câinii urlau, iar unii oameni plângeau, toate făcând parte din maniea eclipsei care a cuprins Mexicul, SUA și Canada. Aproape toată lumea din America de Nord ar putea vedea cel puțin o eclipsă parțială, dacă vremea o permite.
A fost cea mai mare audiență de pe continentul american la eclipsă. Câteva sute de milioane de oameni s-au adunat să o vadă.
Norii au acoperit cea mai mare parte a Texasului, pe măsură ce eclipsa totală de soare începea. A pornit de-a lungul coastei Pacificului, pe un cer fără nori. A traversat Mexicul și a pornit spre Texas și alte 14 state americane, înainte de a ieși în Atlanticul de Nord, lângă Newfoundland.
În Georgetown, Texas, cerul s-a limpezit tocmai la timp pentru a oferi spectatorilor o vedere clară. În alte locuri, eclipsa a jucat „cucu-bau“ cu norii.
Citește și: O româncă, mamă a 6 copii, ucisă de fostul soț. Acesta s-a sinucis. Familia trăia în Anglia