3.6 C
Craiova
marți, 28 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCe se întâmplă în creierul adolescenţilor care mănâncă junk food

Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor care mănâncă junk food

O dietă bazată pe junk food poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul creierului adolescenților, sugerează un nou studiu. Un grup de oameni de știință americani a descoperit că șobolanii care au fost hrăniți în adolescență cu o dietă plină de grăsimi și zahăr au suferit tulburări de memorie. Studiul întărește legătura importantă dintre intestin și creier, scrie 360medical.ro.

Memoria, afectată de mâncarea junk food

Un nou studiu preclinic, condus de cercetători de la Universitatea California de Sud (USC) pe șobolani care s-au ospătat cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr, ridică posibilitatea ca o dietă plină de junk food (mâncare nesănătoasă) la adolescenți să perturbe capacitatea de memorare a creierului pentru o perioadă lungă de timp.

„Ceea ce observăm nu doar în această lucrare, ci și în alte lucrări recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani au crescut cu această dietă bazată pe junk food, atunci au aceste tulburări de memorie care nu dispar”, a declarat Scott Kanoski, profesor de științe biologice la Colegiul de Litere, Arte și Științe Dornsife al USC, într-un comunicat al universității publicat luni.
Studiul va apărea în numărul din mai al revistei Brain, Behavior, and Immunity.

Relaţia dintre creier şi dietă

Urmărind impactul dietei asupra nivelurilor de acetilcolină ale șobolanilor și supunând șobolanii la teste de memorie, au putut afla mai multe despre relația importantă dintre dietă și memorie.
Cercetătorii au urmărit nivelurile de acetilcolină la un grup de șobolani cu o dietă pe bază de grăsimi și zahăr și la un grup de șobolani de control, analizând răspunsurile creierului animalelor la anumite sarcini menite să le testeze memoria.
Echipa a examinat creierul șobolanilor post-mortem pentru a detecta semne de perturbare a nivelurilor de acetilcolină.

În ce a constat studiul

Testul de memorie a constat în a lăsa șobolanii să exploreze obiecte noi în locații diferite. Câteva zile mai târziu, cercetătorii au reintrodus șobolanii în scena care era aproape identică, cu excepția adăugării unui nou obiect.
Șobolanii care au urmat dieta cu junk food au dat semne că nu-și puteau aminti ce obiect văzuseră anterior și unde, în timp ce animalele din grupul de control au dat dovadă de familiaritate.
„Semnalizarea acetilcolinei este un mecanism care îi ajută să codifice și să își amintească acele evenimente, analog cu ‘memoria episodică’ la oameni, care ne permite să ne amintim evenimente din trecutul nostru”, a explicat autorul principal Anna Hayes.

Adolescenţa, o perioadă importantă în dezvoltarea creierului

Potrivit cercetătoarei, acest semnal pare să nu se întâmple la animalele care au crescut cu dietă bazată pe grăsimi și zahăr.
Cercetătorii subliniază că adolescența este o perioadă foarte sensibilă pentru creier, când au loc schimbări importante în dezvoltare.

„Nu știu cum să spun acest lucru fără să par Cassandra (în mitologia greacă a fost o preoteasă din Troia cunoscută pentru profețiile ei) și fără să sune ca o catastrofă”, spune prof. Kanoski, „dar, din păcate, unele lucruri care pot fi mai ușor reversibile în timpul vieții adulte sunt mai puțin reversibile atunci când au loc în copilărie”.

Un posibil antidot?

Există însă cel puțin o speranță de intervenție.
Într-o altă rundă a studiului, echipa de cercetare a examinat dacă deteriorarea memoriei la șobolanii crescuți cu o dietă de junk food ar putea fi inversată cu medicamente care induc eliberarea de acetilcolină.

Ei au folosit două medicamente, PNU-282987 și carbachol, și au descoperit că, odată administrate aceste tratamente direct în hipocampus, o regiune a creierului care controlează memoria și care este perturbată în boala Alzheimer, capacitatea de memorare a șobolanilor a fost restabilită.
Dar chiar și fără această intervenție medicală specială, cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a ști cum pot fi inversate problemele de memorie cauzate de o dietă bazată pe junk food în timpul adolescenței.

CITEŞTE ŞI: De ce pielea arată ca şi când ai fi intrat într-un lan de urzici: Ce e urticaria şi când devine o urgenţă medicală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS