5.1 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemperatură record la nivel mondial în aprilie

Temperatură record la nivel mondial în aprilie

Lumea tocmai a cunoscut cel mai tare aprilie din istorie, prelungind o serie de 11 luni în care s-a stabilit un record de temperatură, a declarat miercuri serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene.
Fiecare lună din iunie 2023 s-a clasat ca fiind cea mai tare din lume înregistrată, în comparație cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar.

Inclusiv aprilie, temperatura medie a lumii a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o perioadă de 12 luni – cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele dintre extreme – inclusiv luni de temperaturi record la suprafața mării – i-au determinat pe oamenii de știință să investigheze dacă activitatea umană a declanșat acum un punct de cotitură în sistemul climatic.
„Cred că mulți oameni de știință și-au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic”, a spus Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei în cadrul C3S.

Emisiile de gaze cu efect de seră

Emisiile de gaze cu efect de seră de la arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ultimele luni, fenomenul natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, a ridicat și temperaturile.
Oamenii de știință au confirmat deja că schimbările climatice au provocat anumite extreme meteorologice în aprilie, inclusiv un val de căldură. În Sahel s-au înregistrat mii de decese.

Oamenii merg în timp ce apa este pulverizată de un sistem pentru a atenua temperaturile ridicate cauzate de un val de căldură, în piața Gerardo Barrios, din San Salvador, El Salvador, 27 martie 2024
Oamenii merg în timp ce apa este pulverizată de un sistem pentru a atenua temperaturile ridicate cauzate de un val de căldură, în piața Gerardo Barrios, din San Salvador, El Salvador, 27 martie 2024

Hayley Fowler, specialist în climă la Universitatea Newcastle, a declarat că datele arată că lumea este periculos de aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Țările au convenit asupra obiectivului de 1,5 C la un summit al ONU privind climă în 2015. Este nivelul pe care oamenii de știință spun că ar evita cele mai dezastruoase consecințe ale încălzirii, cum ar fi:

  • căldura fatală,
  • inundațiile,
  • pierderea ireversibilă a ecosistemelor.

Menținerea obiectivului de 1,5 grade Celsius

Din punct de vedere tehnic, obiectivul de 1,5C nu a fost încă ratat, deoarece se referă la o temperatură globală medie de-a lungul deceniilor. Dar unii oameni de știință au spus că obiectivul nu mai poate fi îndeplinit în mod realist și au îndemnat guvernele să reducă mai repede emisiile de CO2 pentru a limita depășirea țintei.
Setul de date al C3S datează din 1940, potrivit Reuters. Oamenii de știință l-au verificat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cea mai tare din perioada preindustrială.

„În ce moment declarăm că am pierdut lupta pentru a menține temperaturile sub 1,5? Părerea mea personală este că am pierdut deja acea bătălie și trebuie să ne gândim foarte serios la menținerea sub 2°C și reducerea emisiilor la fel de repede. putem”, a spus ea.

Citește și: Protest al poliţiştilor locali la Guvern

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS