Președintele rus Vladimir Putin a declarat că forțele sale sunt „întotdeauna pregătite” să combată amenințările externe, în timp ce s-a adresat mulțimilor adunate în Piața Roșie din Moscova, joi, pentru a sărbători victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.
Procesiunea anuală de Ziua Victoriei din 9 mai a Rusiei a fost mult timp un eveniment cheie în calendarul lui Putin ca o șansă pentru el de a aduna sprijinul public și de a arăta puterea militară a țării sale.
Deși au fost și mai puțini soldați și echipament militar expuși decât evenimentul de anul trecut, Ziua Victoriei din acest an vine cu Rusia înregistrând progrese în prima linie în Ucraina.
Discursul lui Putin
Putin și-a ținut discursul după ce a inspectat parada de tancuri și coloane de trupe care defilau prin capitală.
„Rusia va face totul pentru a nu lăsa să înceapă o confruntare globală”, a spus Putin, adăugând: „Dar nu vom lăsa pe nimeni să ne amenințe, forțele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite”.
„Dragi prieteni, Rusia trece printr-o perioadă dificilă”, a continuat liderul rus, spunând că „lupta patriei noastre depinde de fiecare dintre noi”.
„Astăzi, de Ziua Victoriei, ne dăm seama și mai mult de acest lucru”, a încheiat el, încheindu-și discursul cu un minut de reculegere.
Aproximativ 27 de milioane de oameni din Uniunea Sovietică au murit în al Doilea Război Mondial, mai mult decât în orice altă țară.
Principala paradă militară din Piaţa Roşie
Ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a declarat într-o declaraţie la Telegram că 9.000 de oameni şi 70 de echipamente militare vor participa la principala paradă militară din Piaţa Roşie.
Acest lucru a fost mai puțin decât anul trecut, când Shoigu a spus că vor fi implicate peste 10.000 de oameni și 125 de articole de hardware militar.
Au fost invitați mai mulți lideri mondiali, majoritatea din țări ex-sovietice, potrivit CNN.
Cei programați să fie acolo erau:
- Alexander Lukashenko din Belarus,
- Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan,
- Emomali Rahmon din Tadjikistan, Serdar Berdimuhamedow din Turkmenistan,
- Miguel Diaz-Canel din Cuba,
- Thongloun Sisoulith din Laos și Umaro Sissoco Embaló din Guineea-Bissau.
„Țările neprietenoase” nu au fost invitate
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat într-un interviu pentru TASS că „țările neprietenoase” nu au fost invitate.
„Ei duc o politică agresivă față de țara noastră. Ei o formulează ca provocând înfrângere strategică”, a spus Zakharova.
Putin și-a prezentat invazia Ucrainei în termeni patriotici – ca un răspuns la o amenințare reprezentată de Occident, ceva respins categoric de Kiev și aliații săi.
Discursul său de Ziua Victoriei vine la doar câteva zile după ce liderul rus a fost învestit pentru al cincilea mandat în funcție, într-o ceremonie atent coregrafiată.
A cimentat și mai mult controlul lui Putin asupra puterii în Rusia, unde a fost președinte sau prim-ministru de la prima sa învestire în 2000, și a modificat constituția Rusiei pentru a elimina limitele mandatului și a extinde durata fiecărui mandat de la patru la șase ani.
Citește și: Mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Europei