6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest de amploare în centrul Bucureștiului

Protest de amploare în centrul Bucureștiului

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate au organizat, astăzi, un protest de amploare în faţa Guvernului României. Sloganul mitingului este „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”.

Principalele revendicări ale manifestanților privesc reducerea fiscalității pe muncă.

„Astăzi, România are una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană! Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenţia OIM şi Codul european de securitate socială”, susțin reprezentanții BNS.

Marșul sindicaliștilor a pornit către:

  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT),
  • Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS),
  • Ministerul Finanţelor.

Taxarea ridicată

De asemenea, salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit datelor Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.

Potrivit datelor BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale. 2,1 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii. Calitatea prestaţiilor de protecţie socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbaţi şi 9,9 ani la femei.

Citește și: Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a ameliorat ușor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS