O parte a unui pod prăbușit din Baltimore a fost distrusă în mod deliberat, deschizând calea pentru eventuala revenire a transportului pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din SUA. O navă a lovit podul Francis Scott Key pe 26 martie, făcându-l să se prăbușească. Șase muncitori în construcții și-au pierdut viața.
Demolarea controlată, de ieri, a spart bucăți din podul prăbușit. Operațiunea a fost amânată în weekend din cauza vremii nefavorabile.
Podul Francis Scott Key s-a prăbușit după ce a fost lovit de nava de marfă, Dali, care și-a pierdut puterea și a deviat cursul.
Coliziunea a trimis aproximativ 4.000 de tone de resturi în râul Patapsco. Nava de 289 m a rămas la fața locului de la accident și este acoperită cu fier vechi de pe pod. Un total de 21 de membri ai echipajului, majoritatea indieni, se află încă la bordul navei Dali, întreținând nava. Membrii echipajului s-au adăpostit la bordul navei în timp ce a avut loc explozia controlată de luni.
Autoritățile au spus că demolarea a decurs conform planului. A avut loc după ce cadavrul celei de-a șasea și ultimei victime a incidentului a fost recuperat săptămâna trecută.
O explozie puternică s-a auzit la scurt timp după ora 21:00 GMT, iar bucăți din pod au căzut în apă.
Oficialii au spus că au folosit detonația controlată pentru a face tăieturi de precizie, în speranța de a-l elibera pe Dali, care se va întoarce în portul Baltimore.
Portul, care se ocupă de o varietate de mărfuri și este cel mai aglomerat din țară pentru expedieri de mașini, a fost închis după prăbușire. Unele transporturi au reluat pe canale temporare. Corpul Inginerilor Armatei SUA a declarat că își propune să restabilească capacitatea maximă până la sfârșitul lunii mai.
Nava Dali va ajunge în port
Oficialii au spus că speră să mute nava în termen de două zile. „După ce facem tăierea de precizie, ne vom întoarce apoi și vom examina din nou canalul, precum și sondajul în jurul Dali pentru a ne asigura că nu există obstacole care provin de la acea tăiere de precizie care ar interfera cu traficul. Atunci vom redeschide canalul cu acces limitat pentru trafic”, a spus contraamiralul Gărzii de Coastă din SUA. Shannon Gilreath.
Autoritățile din statul Maryland estimează că va costa până la 1,9 miliarde de dolari și va dura mai mult de patru ani pentru a reconstrui podul. Secretarul pentru transport Pete Buttigieg a declarat pentru BBC săptămâna trecută că închiderea canalului a afectat „cu siguranță” lanțurile de aprovizionare.
Biroul Federal de Investigații și Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor investighează prăbușirea.
Orașul Baltimore i-a dat în judecată pe proprietarii navei, Grace Ocean Private Limited, și pe managerul său, Synergy Marine Private Limited, acuzând neglijență gravă și imprudență. Companiile au cerut unei instanțe să își limiteze răspunderea pentru incident.
Citește și: Conducea cu 205 km/h pe o șosea din Mehedinți