0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Festivalul Shakespeare aduce prima experiență imersivă la Craiova, cu acces gratuit pentru public

(VIDEO) Festivalul Shakespeare aduce prima experiență imersivă la Craiova, cu acces gratuit pentru public

Colosala ediție 2024 a Festivalului Shakespeare de la Craiova, cea mai amplă și mai complexă de până acum, aduce, în premieră, prima experiență imersivă pentru public, cu acces gratuit: un cub cu proiecții de tip 360 care angajează vizitatorul plurisenzorial într-o relatare a primei scene din piesa Furtuna adaptată noului val de tehnologii.

După Craiova, cubul imersiv va ajunge în Polonia

„Shakespeare Dimensions este primul spațiu imersiv dedicat operelor lui William Shakespeare, un loc unde spectacolul de teatru și inteligența artificială se îmbină într-o experiență unică de realitate virtuală”, descrie echipa cubul imersiv care foloseşte cele mai noi inovaţii în materie de realitate virtuală pentru construirea unei poveşti altfel a Furtunii.

Până pe 26 mai, orice vizitator poate experimenta această perspectivă inedită asupra poveștii shakespeariene pe esplanada Promenada Mall Craiova, în intervalul 10:00-22:00. Apoi, cubul imersiv va ajunge la Festivalul Internațional din Polonia.

Va reveni, însă, la Craiova, pentru următoarele episoade, la următoarele ediții de festival, în 2026 și 2028.

Prospero, devenit magicianul secolului XXI

Proiectul Shakespeare Dimensions a fost inițiat de directorul Festivalului Shakespeare, Vlad Drăgulescu, și materializat sub coordonarea lui Ciprian Făcăeru, scenograf, asistent de cercetare XR, CINETic UNATC, cu sprijinul Promenada Mall și NEPI Rockcastle.

„Prima parte ne duce în actul I, scena I din piesa Furtuna, de William Shakespeare.Am gândit ceea ce se întâmplă înăuntru din perspectiva lui Prospero, personajul care este prezentat de Shakespeare drept un mare vrăjitor. Ei bine, Prospero nu mai este un mare vrăjitor în 2024, ca la 1600, când a fost scrisă piesa. Astăzi Prospero devine un creator IT, un om care știe să mânuiască foarte bine tehnologia și care construiește iluzii nu cu ajutorul vrăjilor, ci cu ajutorul acestor tehnologii și softuri. Este o experiență care poate trezi și curiozitatea celor care nu îl cunosc pe Shakespeare și nu cunosc piesa Furtuna, o experiență care poate să îi intrige și să îi încurajeze să caute apoi informații despre poveste și astfel să se apropie de opera sa”, a transmis Vlad Drăgulescu.

De la stânga la dreapta: Ciprian Făcăeru, Anca Gheorghiu și Vlad Drăgulescu

Ce noutate aduce Shakespeare Dimensions în materie de experiență imersivă

„Acest proiect este un demers de cercetare artistică și tehnologică. Atunci când m-am întâlnit cu Ciprian, lucrând împreună la teatru, la un alt proiect, m-a fascinat ceea ce povestea și așa mi-a venit ideea acestui cub. Mi-am dat seama că ideea pe care o aveam chiar se poate întâmpla”, a adăugat președintele Festivalului Shakespeare.

Noutatea cu care vine Shakespeare Dimensions este că spațiul oferă o experiență de tip 360. Există proiecții atât pe tavan cât și pe podea, iar tehnologia este perfect ascunsă, față de alte spații imersive unde proiectoarele pot fi văzute de vizitatori, explică, Anca Gheorghiu, manager PR Nepi Rockcastle. Aceasta spune că proiectul „este o oportunitate de a-l aduce pe Shakespeare cât mai aproape de toate generațiile și în particular mai aproape de Generația Z. Cred că e important să ieșim din teatre și să venim în astfel de spații imersive, apoi să ne întoarcem la teatru cu o altfel de experiență, cu o altfel de dorință de a-l cunoaște pe Shakespeare”.

„Ne-am bucurat mult când Teatrul Național Marin Sorescu și Festivalul Internațional Shakespeare ne-au propus să fim parteneri, este o continuare a misiunii pe care ne-am asumat-o, de a susține proiectele culturale din țară. Anul trecut am susținut sosirea lui Picasso la București, la Timișoara am avut Brâncuși. Anul acesta suntem aici cu Furtuna, de Shakespeare. De aici, acest cub va pleca la Gdansk, la Festivalul Internațional din Polonia și sperăm să plecăm și în alte locuri unde să ducem această experiență 100% românească, dezvoltată și concepută de Ciprian într-un laborator din București.

Până pe 26 mai, vă așteptăm cu acest cub în intervalul 10-22, accesul este gratuit și experiența durează 3 minute”, a spus Anca Gheorghiu, reprezentantul Promenada Mall și NEPI Rockcastle.

O explorare de noi forme de scenografie

Cubul imersiv construit pentru Festivalul Shakespeare de la Craiova a stat o săptămână în București, astfel că experiența Furtunii în VR a fost deschisă publicului din Capitală.

Ciprian Făcăeru a menționat că proiectul a reprezentat o noutate și pentru echipă, cea mai mare provocare fiind construirea structurii de retroproiecție care să permită o experiență cât mai curată, cu tehnologia perfect ascunsă.

„A fost o provocare ambițioasă, timpul a fost destul de scurt, dar am avut noroc să lucrez cu o echipă foarte talentată, colegii de la Augmented Space Agency și de la Caustic Studio, care au construit structura. Totul este ceva nou și pentru mine, la nivel de proiectare a acestei instalații, avem o podea transparentă, de sticlă, ecrane de retroproiecție, nu vedem tehnologia. Cea mai mare provocare a fost aceea de a menține acest proiect cât mai curat. Iar în ceea ce privește conținutul, el este o formă de realitate virtuală obținută prin videoproiecție imersivă și cred că pentru Festivalul Shakespeare e un pas către viitor în explorarea scenografiilor virtuale.

Suntem într-un teritoriu în care ne intersectăm cu lumea teatrului și vedem sub ochii noștri noi cum tehnologia evoluează și noi posibilități de expresie artistică pot fi explorate. Acest cub imersiv reprezintă un astfel de vector-cercetare în noi forme de scenografie și experiențe de care sperăm că publicul se va bucura”.

CITEȘTE ȘI: Craiova devine capitala mondială a teatrului. Începe cea mai grandioasă ediţie a Festivalului Shakespeare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS