19.8 C
Craiova
joi, 27 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe strică iar vremea, vom avea ploi, grindină și vijelii

Se strică iar vremea, vom avea ploi, grindină și vijelii

Meteorologii anunță ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România.

Gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și că va cuprinde toată țara.

Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării.

De marți seară, ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest, iar miercuri și joi va cuprinde toate zonele. Vor fi averse, vânt puternic, vijelii și grindină. Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră.

În paralel, avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade.

Coduri de vreme rea în aproape toată Europa

Niciun continent nu se încălzește la fel de repede ca Europa, avertizează serviciul climatic al UE Copernicus. În 2023, efectele au putut fi simțite practic peste tot. În 2022, 70.000 de oameni au murit din cauza căldurii în Europa. Şeful adjunct al lui Copernicus invocă motivele principale pentru aceasta: în primul rând, apropierea Europei de Arctica, unde temperaturile cresc, de asemenea, rapid.

În plus, Europa este dependentă de curenți oceanici extinși. Valuri de căldură, inundații, secete: așa afectează Europa schimbările climatice extreme. 

Iar inundațiile de zilele acestea din Franța sunt doar unul dintre exemple  Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare. Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere.

În Germania, furtunile au adus și grindină într-o cantitate atât de mare încât pentru câteva ore părea că a nins. Meteorologii germani se așteaptă la cantități record de precipitații.

Pe lângă Franța și Germania, au mai fost emise coduri de vreme rea în alte 17 țări europene.

Citește și: Un bărbat fără permis a murit după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS