34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a aprobat proiectul legislativ privind ajutorul pentru repatrierea românilor morţi în străinătate

Senatul a aprobat proiectul legislativ privind ajutorul pentru repatrierea românilor morţi în străinătate

Senatorii au adoptat un proiect legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate.

Se modifică și Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

Ajutorul, în limita a 5.000 de euro

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, prevede că statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la solicitarea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

„Una din problemele majore cu care se confruntă aparţinătorii celor decedaţi în afara graniţelor ţării o constituie repatrierea acestora.

Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulţi dintre compatrioţii noştri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în ţară sunt de multe ori aflate în situaţia de a apela la ajutorul concetăţenilor pentru a reuşi să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri. De aceea, considerăm că este obligaţia statului să vină în sprijinul familiilor celor decedaţi, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru are am iniţiat prezenta propunere legislativă, prin care stabilim în sarcina statului, acoperirea acestor cheltuieli”, se subliniază în expunerea de motive.

Proiectul a fost transmis spre dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citeşte şi: Percheziții în Gorj și alte două județe la suspecți de evaziune fiscală, între care și un cetățean chinez

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS