19.5 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemperaturile din Pakistan depășesc 52 de grade Celsius

Temperaturile din Pakistan depășesc 52 de grade Celsius

Temperaturile au crescut peste 52 de grade Celsius (125,6 grade Fahrenheit) în provincia sudică a Pakistanului Sindh.

Este cea mai mare valoare din acest an și se apropie de maximul record al țării pe fondul unui val de căldură în curs.

Temperaturile extreme din întreaga Asia din ultima lună s-au înrăutățit cel mai probabil ca urmare a schimbărilor climatice determinate de oameni, a spus o echipă de oameni de știință internaționali.

Un vânzător care vinde gheață, felie o bucată dintr-un bloc de gheață pentru un client la magazinul său într-o amiază fierbinte de vară în Karachi
Un vânzător care vinde gheață, felie o bucată dintr-un bloc de gheață pentru un client la magazinul său într-o amiază fierbinte de vară în Karachi

În Mohenjo Daro, un oraș din Sindh cunoscut pentru siturile arheologice care datează din civilizația Văii Indusului, construit în 2500 î.Hr., temperaturile au crescut cu până la 52,2 C (126 F) în ultimele 24 de ore, a declarat Shahid Abbas, un înalt oficial al Departamentului Meteorologic din Pakistan.

Valoarea este cea mai ridicată de până acum și s-a apropiat de maximele record ale orașului și ale țării de 53,5 C (128,3 F) și, respectiv, 54 C (129,2 F).

Magazine pustii, afaceri în derivă

Mohenjo Daro este un oraș mic care se confruntă cu veri extrem de calde și ierni blânde și precipitații scăzute, potrivit CNN. Piețele sale, inclusiv brutăriile, ceainăriile, atelierele de reparații electronice și vânzători de fructe și legume, sunt de obicei pline de clienți.

Dar, odată cu valul de căldură actual, magazinele sunt goale.
„Clienții nu vin la restaurant din cauza căldurii extreme. Stau inactiv la restaurant cu aceste mese și scaune și fără clienți”, spune Wajid Ali, de 32 de ani, care deține o tarabă de ceai în oraș.

„Fac băi de mai multe ori pe zi, ceea ce mă ușurează puțin. De asemenea, nu există putere. Căldura ne-a făcut foarte neliniștiți.”

Aproape de magazinul lui Ali se află un atelier de reparații electronice condus de Abdul Khaliq, de 30 de ani, care lucra cu oblonul magazinului pe jumătate în jos pentru a-l proteja de soare. Khaliq s-a plâns și de căldura care afectează afacerea.

Localnicii s-au adaptat vremii

Medicul local Mushtaq Ahmed a adăugat că localnicii s-au adaptat la condițiile meteorologice extreme și preferă să stea în casă sau lângă apă.

„Pakistanul este a cincea cea mai vulnerabilă țară la impactul schimbărilor climatice. Am asistat la ploi peste normal, la inundații”, a declarat Rubina Khursheed Alam, coordonatorul primului ministru pentru climă. El a adăugat că guvernul derulează campanii de conștientizare din cauza valurilor de căldură.

Cea mai mare temperatură înregistrată în Pakistan a fost în 2017, când temperaturile au urcat la 54 C (129,2 F) în orașul Turbat, situat în provincia de sud-vest a Balochistan. Aceasta a fost a doua cea mai mare din Asia și a patra cea mai mare din lume, a declarat Sardar Sarfaraz, meteorolog șef la Departamentul de Meteorologie din Pakistan.

Valul de căldură se va diminua în Mohenjo Daro și în zonele învecinate, dar se așteaptă că o altă perioadă de caniculă va lovi și alte zone din Sindh, inclusiv capitala Karachi, cel mai mare oraș al Pakistanului.

Citește și: „Craiova mea iubită“, expoziție de artă fotografică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS