Mai mulţi angajați ai unei clinici private și ai unei farmacii sunt cercetaţi fiind bănuiți că falsificau rețete, le decontau de la Casa de Asigurări și vindeau medicamentul pe piața neagră. Prejudiciul adus bugetului asigurărilor de sănătate depășește un milion de lei, spun surse din anchetă.
În perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical și recepționeră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat rețete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde.
În urma falsificării rețetelor, medicamentele ar fi fost obținute în baza unei înțelegeri prealabile cu angajați ai unui lanț de farmacii, dar și cu sprijinul altor persoane, apropiați ai asistentei medicale în cauză. Ozempicul era vândut fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin cel al rețelelor de socializare.
13 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore
Falsificarea era făcută de către asistenta în cauză, cu sprijinul și cu acordul a patru medici, angajați în cadrul aceluiași punct de lucru al clinicii private, care nu aveau competența necesară să le prescrie.
La percheziții s-au găsit mai multe bunuri de interes în cauză, informează Poliția Capitalei.
Persoanele vizate au fost conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare. Faţă de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 47 de ani, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în fața instanței cu propuneri legale.
Fenomenul Ozempic a prins aripi și în România în ultimul an, tot mai multe persoane promovează online folosirea medicamentului pentru a slăbi rapid, în ciuda avertismentelor venite de la medici, care spun că efectele utilizării de persoane care nu suferă de diabet pot fi devastatoare pentru sănătate.
Citește şi: Arest preventiv și la domiciliu pentru suspecții de înșelăciune la un CAR din Târgu Jiu