19.5 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMF introduce, obligatoriu, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali 

MF introduce, obligatoriu, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali 

Utilizarea sistemului de facturare electronică va fi extinsă de Ministerul Finanţelor şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura, conform Agerpres.

„La nivelul UE este în discuţie introducerea facturării electronice obligatorii, bazat pe standardul european, atât în relaţia B2B, cât şi în relaţia B2C, astfel că această măsură creează premisele pentru implementare.

În contextul digitalizării ANAF, informaţiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operaţiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligaţie pentru persoanele fizice, însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informaţiile raportate de furnizori.

Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală şi implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanţa investiţiile în serviciile publice esenţiale”, a transmis ministrul Marcel Boloş, în comunicat.

Citeşte şi: Valoarea tichetelor de masă, majorată în două etape

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS