18.3 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod roșu de caniculă în 3 județe din Oltenia

Cod roșu de caniculă în 3 județe din Oltenia

Judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și municipiul București se află, astăzi, sub avertizare cod roşu de caniculă. Meteorologii avertizează că valul de căldură va fi persistent și intens, pentru a cincea zi consecutiv. 

În sudul ţării vor fi aproape 40 de grade la umbră. În schimb, în vestul şi în nord, seara trecută au început furtuni violente. Şi peste toate se anunţă şi un val de praf saharian, care va sta trei zile în România.

România fierbe în primul weekend de cod roşu de caniculă din acestă vară. Codul roșu se manifestă duminică în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București.

Cod roșu de caniculă în 3 județe din Oltenia

Meteorologii avertizează că valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

Astfel, temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Valul de căldură se restrânge

La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice, spun meteorologii. De asemenea, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, unde este în vigoare codul portocaliu de caniculă.

În aceste regiuni care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sub avertizare sunt județele Mehedinți, Gorj, Prahova, Ialomița, Călărași, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila și partea muntoasă din județele Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS