31.2 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLacul Garda, foarte aproape de a ieși din matcă. Risc major de inundații în nordul Italiei

Lacul Garda, foarte aproape de a ieși din matcă. Risc major de inundații în nordul Italiei

Lacul Garda se află la cel mai înalt nivel din 1977 şi este foarte aproape de a ieși din matcă. Este o chestiune de centimetri în locurile unde malurile sunt mai înalte și de milimetri în zonele mai joase, pentru ca lacul să se reverse, anunță Corriere della Sera.

În localitatea Lazise, apele lacului Garda depășesc pragul pietrelor de pe malul apei, la o înălțime de 140 cm deasupra zero hidrometric. Această înălțime a fost deja depășită cu mult astăzi, 23 iunie.

Ploile au ridicat nivelul lacului cu peste 10 centimetri în 24 de ore.

Ploile căzute în noaptea de sâmbătă spre duminică au ridicat nivelul lacului cu peste 10 centimetri în 24 de ore. Este o cifră impresionantă, deoarece fiecare centimetru măsurat corespunde la aproximativ 3,7 milioane de metri cubi de apă, astfel încât într-o singură zi se poate estima că au intrat în bazin aproximativ 40 de milioane de metri cubi de apă. Și, în condițiile în care se preconizează că afluxul nu se va opri în următoarele ore, luni dimineață nivelul râului Garda ar putea ajunge chiar la 145 cm.

Nivelul record istoric a fost înregistrat în 1977

Sondajele privind nivelul de apă al lacului peste zero hidrometric au început în 1950, iar datele istorice pot fi găsite pe site-urile web ale autorităților de reglementare a „Marilor Lacuri” până în 2015.

Nivelul record istoric a fost înregistrat în 1977, cu 146 de centimetri. Duminică, la ora 18.00, Garda a ajuns la 144,2 și este probabil ca luni să depășească recordul stabilit în anii 1970.

Mai multe zone din nordul Italiei sunt sub inundații, iar acestea au provocat mai multe alunecări de teren.

Citeşte şi: Mai mulți copaci au căzut pe calea ferată. Circulația trenurilor, afectată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS