36.8 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost eliberat

(VIDEO) Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost eliberat

-

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost eliberat după acordul său de recunoaştere a vinovăţiei în instanța americană, potrivit BBC.

Un fost șef de personal al CIA, Larry Pfeiffer, a vorbit cu Australian Broadcasting Corporation, a declarat că acordul de pledoarie este „echitabil” și „nu neobișnuit”.

„Cred că a executat mai mult timp în exilul autoimpus la ambasada Ecuadorului și timpul petrecut în închisorile din Marea Britanie în lupta împotriva extrădării. Cu siguranță ar fi executat mai puțin dacă ar fi venit în America și s-ar fi confruntat cu un judecător și un juriu și ar fi fost condamnat. „

El a teoretizat că SUA au venit probabil la masa negocierilor pentru a proteja sursele și metodele de informații, astfel încât să nu fie dezvăluite în instanță. Cazul provoacă „iritanți diplomatice” în relațiile sale cu Australia și Marea Britanie.

Tatăl lui Assange spune că Australia a făcut o treabă „splendidă”

Tatăl lui Assange, John Shipton, i-a creditat pe australieni pentru eforturile lor care au dus la eliberarea lui.

„Este poporul australian. Sunt atât de mândru de ei. Este prima dată când putem ieși și ne uităm la soare și ne spunem, am făcut un act suveran”, a spus el într-un interviu televizat.

„Fluxul de sentimente de la noi, oamenii, către guvern, a fost manifestat guvernului, a rezolvat problema pe care am simțit că există, cred că este magnific”, a spus el.

Cu Assange în drum spre casă, Shipton a spus că „roțile de căruță sunt o bună expresie a bucuriei pe care o simțim”.

El a spus că fiul său așteaptă cu nerăbdare să petreacă timp cu familia și să fie pe plajă.

Assange are interzis în SUA

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a lansat o declarație după condamnarea și eliberarea lui Julian Assange.

În acesta, povestea de fundal a cazului său și rezultatul acordului de recunoaștere a vinovăției sunt prezentate în detaliu. Ca parte a acestui acord, se arată în declarație, lui Assange îi este „interzis să se întoarcă în Statele Unite fără permisiune”.

Cu toate acestea, soția sa, Stella, a declarat pentru Reuters că vor cere grațierea condamnării sale – ceea ce, dacă va avea succes, ar putea însemna că într-o zi se va întoarce pe pământul american fără restricții.

Citește și: Canicula din sudul țării se extinde

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Termo Urban rămâne fără director. Lorena Voican şi-a dat...

Lorena Voican, directorul SC Termo Urban Craiova şi-a...

ȘTIRI GdS