36.8 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Procesul de spionaj al jurnalistului american urmează să înceapă în Rusia

(VIDEO) Procesul de spionaj al jurnalistului american urmează să înceapă în Rusia

Procesul de spionaj al jurnalistului american, Evan Gershkovich, urmează să înceapă în Rusia,închis de aproape 15 luni, într-o închisoare din Moscova.

Reporterul Wall Street Journal (WSJ) este judecat la o mie de mile de capitala Rusiei, în orașul Ekaterinburg. Aici a fost arestat în timpul unei călătorii de lucru.

Procurorii spun că Gershkovich colecta informații clasificate despre un producător rus de tancuri în apropiere de Ekaterinburg în numele Agenției Centrale de Informații a Americii (CIA).

El, angajatorul său și guvernul SUA resping cu înverșunare acuzația și acuzația de spionaj. Dacă va fi găsit vinovat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.

„Acesta este un proces fals. Este scandalos și ciudat”, crede Deborah Ball, șef adjunct al WSJ pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

„Evan u se va bucura de niciun proces echitabil la care ne-am aștepta de la orice instanță occidentală. Va fi ușa închisă. Va fi secret.

„Rata de achitare a Rusiei este mai mică de 1%. Nu ne așteptăm la nicio șansă ca el să fie achitat.”

WSJ a acuzat Moscova că „stopează americani” în închisorile rusești pentru a fi tranzacționați cu ruși închiși în străinătate.

Alți americani au fost arestați

Lista cetățenilor americani aflați în prezent în închisoare în Rusia include fostul marinar Paul Whelan. În 2020 a fost condamnat pentru spionaj și condamnat la 16 ani într-o colonie penală.

Whelan neagă vehement că a comis vreo infracțiune. Ca și în cazul lui Evan Gershkovich, oficialii americani l-au desemnat oficial „deținut în mod nedrept”.

Anul trecut, Alsu Kurmasheva – un jurnalist de la Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga – a fost arestat în Rusia. Kurmasheva deține pașapoarte american și rus.
Lista cetățenilor americani aflați în prezent în închisoare în Rusia include fostul marinar Paul Whelan. În 2020 a fost condamnat pentru spionaj și condamnat la 16 ani într-o colonie penală.

Whelan neagă vehement că a comis vreo infracțiune. Ca și în cazul lui Evan Gershkovich, oficialii americani l-au desemnat oficial „deținut în mod nedrept”.

A venit acasă să-și vadă mama și a fost arestată

Anul trecut, Alsu Kurmasheva – un jurnalist de la Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga – a fost arestat în Rusia. Kurmasheva deține pașapoarte americane și ruse.

Într-o călătorie acasă pentru a-și vizita mama bolnavă, ea a fost reținută. A fost acuzată că a răspândit „informații false” despre forțele armate ruse în legătură cu o carte pe care a ajutat-o ​​la editat, care conține critici la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Printre ceilalți americani din spatele gratiilor din Rusia se numără:

Mark Fogel, fost profesor la Școala Anglo-Americană din Moscova. El ispășește o pedeapsă de 14 ani pentru contrabandă de droguri, după ce 17 g de marijuana au fost găsite în bagajele sale pe aeroportul din Moscova. El susține că folosea medicamentul în scopuri medicale

Când a vorbit public despre cazul lui Gershkovich, președintele rus Vladimir Putin a indicat că este deschis la ideea unui schimb de prizonieri. Au existat contacte între SUA și Rusia.

Dar pe cine vrea Kremlinul în schimb?

Președintele Putin nu a dat nume. Dar a lăsat un indiciu puternic. Întrebat despre Gershkovich în urmă cu câteva luni, președintele rus a făcut aluzie la cazul lui Vadim Krasikov.

Considerat a fi un agent rus, Krasikov ispășește în prezent o închisoare pe viață pentru crimă în Germania.

„Este evident că aceasta este diplomație de ostatici”, spune Deborah Ball.

„Rușii au fost clari care este obiectivul lor. Putin abia a ascuns faptul că vrea să-l schimbe pe Evan și îl consideră un pion. Este un ostatic politic.”

Kremlinul știe că America face înțelegeri pentru a-și recupera cetățenii. În 2022, autoritățile americane l-au eliberat pe un traficant de arme rus condamnat, Viktor Bout, pentru a asigura libertatea lui Brittney Griner. Starul american de baschet a fost condamnat la închisoare în Rusia sub acuzația de droguri.

Nu este clar cât va dura procesul lui Evan Gershkovich și cât va mai fi reporterul american într-o închisoare rusă.

Citește și: (VIDEO) Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost eliberat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS