29 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliția boliviană l-a arestat pe liderul tentativei de lovitură de stat

Poliția boliviană l-a arestat pe liderul tentativei de lovitură de stat

Poliția boliviană l-a arestat pe liderul tentativei de lovitură de stat, la câteva ore după ce palatul prezidențial din capitala La Paz a fost luat cu asalt de soldați.
Vehiculele și trupele blindate au ocupat poziție în Piața Murillo, unde se află clădirile guvernamentale cheie. Toți s-au retras ulterior.

Liderul militar rebel responsabil, generalul Juan José Zúñiga, a spus că dorește „să restructureze democrația” și că, deși îl respectă pe președintele Luis Arce pentru moment, va avea loc o schimbare de guvern. Acum este arestat.
Președintele Arce a condamnat tentativa de lovitură de stat, făcând un apel publicului „să se organizeze și să se mobilizeze… în favoarea democrației”.
„Nu putem permite încă o dată tentativelor de lovitură de stat să ia vieți bolivienilor”, a spus el într-un mesaj televizat către țară.

Soldații au ocupat poziții în afara clădirilor guvernamentale cheie din La Paz
Soldații au ocupat poziții în afara clădirilor guvernamentale cheie din La Paz

Cuvintele lui au rezonat clar, manifestanții pro-democrație ieșind în stradă în sprijinul guvernului.
Arce a anunțat, de asemenea, că va numi noi comandanți militari, confirmând informațiile potrivit cărora generalul Zúñiga a fost demis după ce l-a criticat deschis pe fostul lider al Boliviei, Evo Morales.

Anchetă penală

Morales a condamnat, de asemenea, tentativa de lovitură de stat și a cerut ca generalul Zúñiga și „complicii” săi să fie acuzați penal.
Parchetul a deschis urmărirea penală, potrivit BBC.
Este din ce în ce mai clar că aceasta a fost o revoltă militară de scurtă durată și prost pusă în scenă.
Cu toate acestea, săptămânile următoare vor fi cheie pentru a stabili dacă insurecția militară a generalului Zuñiga a fost doar un incident izolat.
Cu siguranță, guvernul pare acum mai vulnerabil, iar alții ar putea încerca să demonteze administrația lui Arce prin politică, mai degrabă decât prin intermediul armatei.
Mai mult, el ar putea conta pe sprijinul lui Evo Morales, influentul fost președinte și bătrânul om de stat al stângii Boliviei.

Morales a cerut sprijinul bolivienilor

Morales le-a cerut susținătorilor săi, în special din mișcarea indigenă a cultivatorilor de coca din țară, să iasă în stradă pentru a cere încetarea tentativei de lovitură de stat.
Este posibil ca această manifestare a puterii populare să fi contribuit la întărirea hotărârii împotriva planurilor generalului

Susținătorii guvernului s-au prezentat la Cochabamba după vestea tentativei de lovitură de stat
Susținătorii guvernului s-au prezentat la Cochabamba după vestea tentativei de lovitură de stat

Zuñiga, care includeau și eliberarea „deținuților politici”, inclusiv fostul lider Jeanine Áñez.
Vorbind din Piața Murillo după ce a fost luată de trupe, generalul Zúñiga a spus: „Vom recupera această patrie.
„O elită a preluat țara de la vandali care au distrus țara”.
El a fost demis după ce a apărut luni la televizor, spunând că l-ar aresta pe Morales dacă va candida din nou pentru o funcție anul viitor, în ciuda faptului că fostului președinte i-a fost interzis să facă acest lucru.
Fosti aliați, Arce și Morales nu s-au văzut foarte mult, dar au fost uniți în condamnarea utilizării trupelor pentru a forța schimbarea politică în Bolivia.

Fostul președinte, trimis în exil în Mexic

Într-adevăr, în 2019, însuși președintele Morales a fost forțat să plece de șefii militari care au spus că încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale, trimițându-l în exil în Mexic.
Înainte ca Evo Morales să preia puterea în 2005, Bolivia era una dintre cele mai volatile națiuni politice din America. Timpul său la putere a adus națiunii andine o stabilitate atât de necesară, cel puțin până la sfârșitul ei ignominios.
La rândul său, Arce – care a fost ales după o perioadă de instabilitate după alegerile din 2019 – va fi fost încurajat de rapiditatea răspunsului regional.

Aliații apropiați, cum ar fi guvernele de stânga din Venezuela și Columbia, s-au grăbit să condamne ceea ce se întâmplă și au cerut ca democrația să prevaleze. Washingtonul a cerut, de asemenea, calm.
Nici măcar acei bolivieni care s-au opus guvernării sale socialiste nu vor dori să vadă o întoarcere într-o perioadă întunecată în America de Sud, în care militarii îi împingeau adesea pe liderii aleși democratic ai țării în bătaia gloanțelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS