30.6 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvreii ultraortodocși au blocat o autostradă din Israel, de supărare că vor fi obligați să facă armata

Evreii ultraortodocși au blocat o autostradă din Israel, de supărare că vor fi obligați să facă armata

Sute de evrei ultraortodocși au blocat joi, timp de două ore, o autostradă importantă din centrul Israelului, în semn de protest față de o decizie recentă a Curții Supreme de Justiție care obligă tinerii religioși să se înroleze pentru serviciul militar, informează Associated Press (AP).

Potrivit AP, protestatarii s-au întins pe autostradă. Poliţia i-a ridicat și i-a târât. Ofițerii călare au atacat mulțimea. Mulți demonstranți purtau pancarte și scandau „La închisoare! Nu la armată!”.

„Cu toții am venit aici cu un singur scop, reflectăm poziția întregului public ortodox”, a declarat un tânăr, identificându-se pentru AP doar cu prenumele Ozer. „Tot publicul ortodox preferă să meargă la închisoare și nu în armată”.

Partidele ultraortodoxe se opun oricărei schimbări în sistem

Mulți se tem că un contact mai mare cu societatea seculară prin intermediul armatei îi va îndepărta pe adepți de la respectarea strictă a credinței.

Curtea Supremă a ordonat săptămâna aceasta guvernului să înceapă recrutarea bărbaților ultraortodocși, afirmând că sistemul de scutiri este inegal. Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea evreilor din Israel.

Decizia ar putea duce la prăbușirea guvernului premierului Benjamin Netanyahu. Partidele ultraortodoxe și adepții acestora se opun oricărei schimbări în sistem. Liderii ultraortodocși nu au spus încă dacă vor părăsi guvernul, dar adepții lor au programat un protest de amploare la Ierusalim duminică.

Citește și: Gorj: Razii în trafic pentru combaterea transportului ilegal de mărfuri și persoane

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS