30.6 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol. Este primul preot care primeşte o sentinţă într-un dosar de agresiune sexuală. Alături de Corneliu Bârlădeanul, a fost condamnat la 15 ani de închisoare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. Sentința nu este definitivă. Dosarul va ajunge în calea de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție. Scandalul sexual care a zguduit episcopia Hușilor a ieşit la lumină în urma mai multor anchete jurnalistice.

Anunțul despre condamnarea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost făcut de jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, ale căror investigații au dus la acuzarea acestuia.

Procesul în care Corneliu Bârlădeanu a fost judecat pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul unde era profesor s-a desfășurat la o curte de apel, având în vedere rangul său de înalt ierarh.

Fostul episcop al Hușilor a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a dispus arestarea sa preventivă. Totuși, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca acesta să fie cercetat în libertate, respingând orice măsură preventivă.

Fostul episcop, acuzat de elevii unui seminar

În 2017, Episcopia Hușilor a fost implicată într-un scandal sexual de amploare. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, inclusiv arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. La sfatul consilierilor săi, Bârlădeanu a depus o plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta fiind inițial limitată doar la această infracțiune.

Jurnaliștii au dezvăluit că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huș nu a fost transmisă către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Tot jurnaliștii au descris în detaliu cum se desfășurau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților și au prezentat mărturia unui elev din Huși care a susținut că a fost abuzat de un preot. În urma acestor dezvăluiri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017 și de atunci se află în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile, susținând prin intermediul avocatului său că imaginile incriminatoare sunt falsificate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.

Citește și: Gorj: Razii în trafic pentru combaterea transportului ilegal de mărfuri și persoane

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS