19.5 C
Craiova
miercuri, 3 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Greciei avertizează că ţara sa se confruntă cu o „vară periculoasă“ din cauza incendiilor de vegetaţie

Premierul Greciei avertizează că ţara sa se confruntă cu o „vară periculoasă“ din cauza incendiilor de vegetaţie

Pe fondul unei secete prelungite şi a vântului neobişnuit de intens, Kyriakos Mitsotakis, premierul grec, a declarat luni că ţara sa se confruntă cu o vară periculoasă în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie transmite Agerpres.

În Grecia, o ţară mediteraneană, incendiile de vegetaţie sunt frecvente, însă vremea mai călduroasă, mai aridă şi mai vântoasă, pe care oamenii de ştiinţă o asociază cu efectele schimbărilor climatice, a crescut frecvenţa şi intensitatea unor astfel de evenimente.

Zeci de incendii au izbucnit în Grecia, în weekend

În acest weekend, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.

„Este o vară care se preconizează a fi deosebit de periculoasă”, a declarat Mitsotakis adresându-se cabinetului său, adăugând că „ce e mai greu încă ne aşteaptă”.

„Am avut o lună iunie foarte dificilă din punct de vedere al condiţiilor meteorologice, cu secetă accentuată şi rafale de vânt neobişnuit de puternice pentru acest sezon”, a spus oficialul, lăudându-i pe pompierii care au reuşit să aducă sub control incendiile din weekend.

Mitsotakis a declarat că cele două incendii au afectat sub 100.000 de metri pătraţi, pagubele fiind limitate datorită răspunsului autorităţilor din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

Grecia şi-a intensificat în acest an pregătirea la incendiu

Grecia şi-a intensificat în acest an pregătirea la incendiu, suplimentând personalul şi sporind formarea acestuia, după ce anul trecut incendiile de pădure au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos şi au provocat moartea a 20 de persoane în nordul ţării.

„Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – şi asta se vede în practică – nu întrece pregătirea şi implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva riscurilor naturale”, a declarat Mitsotakis.

Citeşte şi: Operațiune comună de deminare în Marea Neagră. Participă Turcia, România şi Bulgaria

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS