29.8 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBarcelona măreşte din nou taxa turistică

Barcelona măreşte din nou taxa turistică

Taxa turistică din Barcelona este una dintre cele cu cea mai rapidă creștere din Europa. Din 2012, autoritățile orașului au adăugat o taxă suplimentară pe lângă cea turistică la nivelul întregii regiuni, scrie Euronews. În 2022, autoritățile au anunțat că așa-numita taxă de oraș va fi majorată în următorii doi ani. Taxa suplimentară a orașului variază în funcție de tipul de cazare pentru turiști și se percepe doar pentru cazarea turistică oficială. În luna aprilie a acestui an, această taxă a crescut de la 2,75 euro la 3,25 euro, informează Digi24.

Barcelona este cel mai vizitat oraș al Spaniei și continuă să facă față turismului excesiv. Ca soluție, consiliul municipal a votat recent în favoarea creșterii taxei până la 4 euro de persoană din octombrie.

Cât costă taxa turistică în Barcelona

Vizitatorii din Barcelona trebuie să plătească atât taxa turistică regională, cât și taxa de oraș. Taxa regională variază în funcție de tipul de cazare ales. Pentru hotelurile de patru stele este de 1,70 euro, pentru locuințele închiriate prin Airbnb este de 2,25 euro, iar pentru hotelurile de cinci stele și de lux este de 3,50 euro. Pasagerii de pe navele de croazieră care petrec mai puțin de 12 ore în oraș plătesc 3 euro regiunii, în timp ce cei care petrec mai mult de 12 ore plătesc 2 euro. Taxa de oraș separată, care se aplică unui sejur de maximum șapte nopți, a crescut constant.

În prezent, este stabilit la 3,25 euro pe noapte pentru majoritatea vizitatorilor și la 4 euro pentru cei care stau în apartamente turistice sau ajung cu o navă de croazieră și stau în oraș mai puțin de 12 ore.

Ce se schimbă în prețurile pentru cazarea în Barcelona în 2024

Începând din octombrie 2024, turiștii care vin în Barcelona vor trebui să plătească orașului 4 euro pe lângă taxa turistică regională – o creștere de 0,75 euro pe noapte. Aceasta înseamnă că oaspeții cazați la cinci stele vor plăti un total de 7,50 euro pe noapte – 52,50 euro de persoană pentru o săptămână, în creștere față de 47,25 euro cât e în prezent.

Măsura urmărește să încurajeze  turismul „de calitate” și să asigure plata serviciilor de curățenie și securitate, potrivit primarului orașului.

De ce are Barcelona o taxă turistică?

Autoritățile din Barcelona au declarat că majorarea taxei turistice are ca scop atragerea turismului „de calitate” peste un număr mare de vizitatori.

În oraș vin în medie 32 de milioane de vizitatori pe an, dintre care mulți ajung cu vase de croazieră. În 2022, capitala catalană a lansat noi măsuri pentru a reduce perturbările cauzate de tururile ghidate, inclusiv restricții de zgomot.

„Turismul și-a atins limita”, a transmis pentru ziarul spaniol El Pais Barcelona en Comú, unul dintre partidele care au votat în favoarea majorării taxei din octombrie. Creșterea taxei turistice va aduce și venituri în plus bugetului orașului.

Autoritățile speră că noul impozit va crește veniturile de la 95 de milioane de euro la 115 de milioane de euro în 2024. Banii încasați vor fi folosiți pentru a finanța infrastructura orașului, inclusiv pentru drumuri mai bune și un transport mai bun. Alte orașe spaniole care au taxă turistică Barcelona nu este singurul loc turistic din Spania care taxează vizitatorii. Insulele Baleare (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), percep o taxă pe noapte de 1-4 euro pentru fiecare turist cu vârsta mai mare de 16 ani. Cunoscută ca Taxa de Turism Durabil, este folosită pentru a promova practici turistice mai bune și pentru a proteja ecosistemul insulelor.

Valencia intenționa să introducă o măsură similară la sfârșitul anului trecut, dar a renunțat după alegerile din 2023. Dacă măsura s-ar fi aplicat, vizitatorii ar fi urmat să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte pentru o perioadă de cazare de până la șapte nopți.

Citește şi: Două pistoale care i-au aparţinut lui Napoleon I, scoase la licitaţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS