35.6 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAeroportul din Catania se închide din cauza unei erupţii a vulcanului Etna

Aeroportul din Catania se închide din cauza unei erupţii a vulcanului Etna

Aeroportul din Catania, Sicilia, a anunţat vineri închiderea sa. Măsura a fost luată din cauza unei erupţii a vulcanului Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa. Cenuşa expulzată în urma erupţiei s-a răspândit în spaţiul aerian, informează AFP.

„Pista este inutilizabilă din cauza unor căderi masive de cenuşă vulcanică. Prin urmare, sosirile şi plecările sunt suspendate”, a anunţat compania care gestionează aeroportul într-un comunicat. Zborurile ar urma să fie reluate la ora locală 15:00 (13:00 GMT), a estimat compania.

Etna a intrat în erupţie frecvent în ultimii 500.000 de ani

Cu o altitudine de 3.324 de metri, Etna a intrat în erupţie frecvent în ultimii 500.000 de ani. În ultimele zile, craterul său central a expulzat fluxuri de lavă şi nori de cenuşă care au afectat aeroportul din Catania, situat în aval.

Coloanele de cenuşă au atins o înălţime de 4,5 kilometri, a indicat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) joi pe reţeaua socială X.

Autorităţile italiene au emis, de asemenea, o alertă roşie pentru un alt vulcan, Stromboli

Autorităţile italiene au emis, de asemenea, o alertă roşie pentru un alt vulcan, Stromboli, care domină insula cu acelaşi nume din Insulele Eoliene (în nordul Siciliei), a cărui erupţie a generat nori importanţi de cenuşă.

Milioane de pasageri tranzitează anual Aeroportul Internaţional din Catania, care deserveşte partea estică a Siciliei, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia.

Citeşte şi: Activitate vulcanică pe insula Stromboli. Nivelul de alertă este roșu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS