21.7 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘoferii care refuză testarea rămân fără permis

Șoferii care refuză testarea rămân fără permis

Șoferii care refuză testarea rapidă cu pentru droguri rămân fără permis până când sunt gata analizele de sânge.

Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

În cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanțe psihoactive, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. 

În lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală.

Evitarea accidentelor rutiere

Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității:

  • de a ocroti viața,
  • integritatea corporală,
  • sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.

De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului și al drogurilor. O categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. 

Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziția acestora pot exista anumiți compuși ce determină apariția de efecte psihoactive și care pot fi depistați cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri.  

Potrivit informațiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel național, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest.

Măsura nu se poate contesta

Peste 90.000 de persoane au semnat o petiție pentru anularea acestei măsuri care este deja în vigoare. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că în cazul unui rezultat fals pozitiv, șoferii nevinovați pot aștepta și câteva luni până își recapată permisul.

Avocații spun că măsură nu se poate contesta.

Mircea David, avocat, spune că daca măsură e admninistrativă nu ai ce să faci și sfatul e să accepți testul rapid.

Aceeași Ordonanță mai prevede că daca șoferul depistat pozitiv își cheamă un prieten să-i conducă mașina, polițiștii trebuie să-l testeze și pe acesta. Până joi la prânz peste 90.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer anularea acestor prevederi.

Testul pentru depistarea drogurilor în sânge costa 558 lei pentru o singură substanță.

Citește și: Activitate vulcanică pe insula Stromboli. Nivelul de alertă este roșu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS